Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Vojna tehnologija

Najmoderniji ruski satelit nadgleda cijeli svijet?

28 Pro 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Skrivena vojna baza preko satelita prikuplja podatke iz NATO-a, Europske unije i većeg dijela svijeta, tvrde američki stručnjaci.

sputnjik
Ako pogledate na Google Earth map i pratite autocestu A-212 na zapadu ruskog grada Pskova, možete primijetiti tajnu rusku vojnu bazu, odmah na granici sa Estonijom, piše američki The Economist.

Zanimljivo je da prije šest godina na tom mjestu nije bilo ničega, što potvrđuju snimke, ali danas se tamo može vidjeti nepoznati objekt koji nije naveden na nijednoj karti ili u ijednoj zemljišnoj knjizi. Za pretpostaviti je kako se taj objekt izgradio nedavno.

'Novo američko zastrašivanje zločestom Rusijom'

Da se radi o vojnom objektu potvrdio je i jedan zapadni političar koji navodi kako je lokacija pogodna za praćenje satelita Sputnik Inmarsat 4 F-2, koji je ujedno i najmoderniji i najopremljeniji satelit iz serije Sputnik u satelitskoj povijesti Rusije. Google Earth

- google, earth, iznad, finskeAko živite u Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama i imate USB port na svom računalu, informacije koje njime šaljete najvjerojatnije idu preko Inmarsat 4 F-2. To bi značilo da ta skrivena vojna baza preko satelita prikuplja podatke iz NATO-a, Europske unije i velikih dijelova svijeta - stoji u The Economistu i navodi se u nastavku kako je to prilično alarmantno.

Kako bi se uvjerili da ovo nisu samo ''slova na papiru'', istraživači su odlučili ''uloviti'' signal satelita. Prvo su pokušali običnim mobilnim uređajem, no signal je bio preslab, iako je postojao. Nakon toga su upotrijebili satelitski tanjur većeg promjera i ''ulovili'' signal na mjestu gdje se nalazi tajna ruska baza.

Ruski ministar obrane Anatoliy Serdyukov odbacio je ove tvrdnje i nazvao ih lažima, a navode iz SAD-a nazvao ''već dobro poznatim američkim zastrašivanjem zločestom Rusijom''.

Jačanje obrane je odgovor na proširenje NATO saveza

busch, george Na cijeli slučaj nije ostala ''hladna'' niti estonska vlada jer se sve to događa na njihovoj granici i zbog toga se ne osjećaju previše sigurno.

- Ruska politika jačanja obrane direktno utječe na nas i susjedne zemlje kao što je Finska. To nije nimalo ugodan osjećaj i poziva nas na oprez - rekao je estonski ministar obrane Antsa Laaneotsa.

No, Finci nisu previše zabrinuti jer ne vjeruju u teorije zavjere i u to kako Rusi špijuniraju pola svijeta.

- Oprema koja se nalazi na ruskom satelitu može se koristiti isključivo za ono za što je i namijenjena tako da nema razloga za brigu. Osim, naravno, ako Rusi ne rade nešto što mi ne znamo, no to je ponovno teoretiziranje kojim se ne želimo baviti - rekao je službenik Međunarodnog obrambenog centra za istraživanje Kaarel Kaas.

Bez obzira što Finska nema razloga za brigu treba provjeriti što Rusi namjeravaju ili što već čine jer je ruski predsjednik Putin na summitu u Bukureštu najavio kako će Rusija na svako novo proširenje NATO saveza i približavanje ruskim granicama odgovoriti još jačom obranom.

Možda je to jačanje obrane satelit kojim se unaprijed otkriva svaki sljedeći korak NATO saveza ili Europske unije.

www.javno.com


O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno