Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Vojna tehnologija

Vučeni mamac Little Buddy

21 Pro 2008
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


 

Sredinom listopada američka tvrtka Raytheon sklopila je s američkim ministarstvom obrane novi ugovor za proizvodnju i isporuku vojne opreme, vrijedan više od 24 milijuna američkih dolara. Ovaj put riječ je o vučenim mamcima za protivničke radarski navođene projektile, koji se kao dio obrambenog paketa opreme ugrađuju na različite tipove aviona, poput bombardera ili višenamjenskih borbenih aviona.

 

Riječ je o sustavu AN/ALE-50 TDS (Towed Decoy System), koji je u proizvodnju ušao tijekom 1996., a nakon toga je bio rabljen u više zračnih operacija iznad Kosova, Afganistana i Iraka, gdje je potvrdio svoju tehnološku zrelost odnosno operativnu vrijednost i iskoristivost. Tijekom proteklog razdoblja, zahvaljujući pozitivnim iskustvima iz operativne uporabe, sustav AN/ALE-50 TDS je od letačkog sastava dobio i dodatni naziv Little Buddy, referirajući se time na njegovu stalnu nazočnost kao "prijatelja" koji bdije nad sigurnošću aviona i posade u zraku.

Sklopljeni listopadski ugovor Raytheonu će donijeti prihod od 24,3 milijuna dolara, na temelju kojega je obvezan isporučiti 799 sustava za američko ratno zrakoplovstvo, te 249 sustava za američku ratnu mornaricu. To je Raytheonu dosad dvanaesta narudžba sustava AN/ALE-50 TDS, i s njome će brojka isporučenih Little Buddya premašiti 26.000 isporučenih sustava.

Sustav AN/ALE-50 TDS zamišljen je kao dio obrambenog paketa opreme aviona, odnosno kao dio AN/ALQ-184(V)9 ECM (Electronic Counter Measures) paketa opreme, sa svrhom zbunjivanja (ili, bolje rečeno, odvraćanja) protivničkih radarski navođenih projektila od prave mete, odnosno aviona. S obzirom na dosadašnja iskustva Little buddy se dobro pokazao kako protiv protiv projektila zemlja-zrak tako i protiv projektila zrak-zrak. Cijeli sustav se smješta u kontejner (u koji može stati više od jednog mamca), koji se može podvjesiti ispod krila aviona, a sam lanser te programsko sučelje čine ga izuzetno komplementarnim za ugradnju na širok spektar različitih aviona. Trenutačno se rabi na avionima F-16, F/A-18E/F i B-1B (na koji se ugrađuje derivat AN/ALE-55). Životni vijek AN/ALE-50 TDS je deset godina, a jedinična cijena je nešto viša od 22.000 američkih dolara, što je izuzetno zanemarivo, pogotovo ako se usporedi s nabavnom cijenom aviona.

I. SKENDEROVIĆ

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno