Petak 12 Travanj 2024

Pretraga

Matematika

BESPLATNE INSTRUKCIJE IZ MATEMATIKE Da, matematika je zabava sveta kad ti je profa Toni s neta!

01 Lis 2012
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

matematika
Ne razumijem matematiku, jako mi je teška. I kada mi se čini da mogu riješiti zadatak, na pola zapnem. Treba mi pomoć! Za svaki kontrolni trebam sate i sate instrukcija i roditelji se pitaju do kada će plaćati. Tako su vapili brojni učenici srednjih škola. A onda se pojavio profesor matematike Toni Milun i njegov portal “Where Maths is Fun”. Matematika zabava? Čisto da provjere kome je tako zabavno rješavati kvadratne jednadžbe i integrale, kliknuli su na web stranicu i otkrili simpatičnog 39-godišnjeg profesora Miluna.

Ubrzo su se “upisali” u njegov internetski razred. Potpuno besplatno. I navukli se. I oduševili pa pišu komentare poput: “Da bar imamo ovakvog profesora u školi”, “Profesore, znate li da spašavate živote”. Uz pomoć klika na svome računalu počeli su pratiti mladolikog matematičara koji jednostavno i sugestivno objašnjava postotke, integrale, trigonometriju. Tako je matematičar Toni uskoro došao do nekoliko tisuća klikova dnevno. Način na koji rješava zadatke za srednju školu i državnu maturu učenici mogu naći i na Youtubeu i Facebooku , a da su Milunova videopredavanja zanimljiva i poučna, pokazuju i brojni komentari korisnika...

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

Hiperkocka

02 Ožu 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna

Danas ćemo se dakle pozabaviti nekim osnovama višedimenzionalne geometrije. book.gif

Na sličici dolje trebali bi vidjeti geometrijsko tijelo poznato kao teserakt, ili hiper-kocka. Riječ je o četvero-dimenzionalnoj kocki. Zapravo, dolje vidite samo projekciju 4D kocke u trodimenzionalnom prostoru. Hiperkocka je prema normalnoj kocki isto ono što je normalna kocka prema kvadratu.Da pokušam malo pojasniti... U 2D prostoru, dakle u ravnini, imate kvadrat, geometrijski lik sastavljen od površine omeđene sa četiri 1D linije, od kojih se svaka spaja s druge dvije u po dvije bezdimenzionalne točke.

U višedimenzionalnome, 3D prostoru, analogija kvadrata jest kocka, geometrijsko tijelo sastavljeno od volumena omeđenog sa po šest 2D kvadrata, od kojih je svaki spojen sa po četiri druga preko četiri jednodimenzionalne linije.
kliknite na read more...

Opširnije...

Komentiraj (1 Komentar)

Broj PI

10 Sij 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
Broj PI se nalazi svuda oko nas. Nakon što smo dobili mnogo vaših pisama u kojima tražite da vam pišemo o broju PI - to smo i učinili

Uvod
Vjerojatno najpoznatiji broj u povijesti čovječanstva je PI. Poznat je još od antičkih vremena i svojim je svojstvima često bio uzrokom različitih interpretacija - čak su mu se pridavala i magična svojstva.

Broj PI se uobičajeno piše kao 3.14, no u stvarnosti on ima beskonačan broj decimalnih mjesta. Broj PI nazivamo transcendentnim. Osim broja PI i broj e je transcendentan (e=2,71828…).  Najjednostavnije je za broj PI reći da je to broj koji nam daje omjer opsega kružnice i njezinog promjera. Tijekom povijesti je bilo mnogo pokušaja da se broj PI proračuna na što više decimala - a evo i broja PI proračunatog na 30-ak decimala:

3.14159265358979323846264338327

Opširnije...

Komentiraj (0 Komentara)

WMD hosting

wmd dno