Petak 3 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

PUT U SREDISTE ZEMLJE

29 Ožu 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 zemlja
Francuski i engleski znanstvenik planiraju "putovanje u središte Zemlje"

DVOJICA ambicioznih geologa iz Engleske i Francuske skovali su plan da u djelo provedu ideju koja je dosad egzistirala samo u znanstvenoj fantastici i zapute se - u središte Zemlje! Damon Teagle iz Nacionalnog oceanografskog centra u Southamptonu i Benoit Ildefonse sa Sveučilišta u Montpellieru tvrde da će probiti Zemljinu koru i prodrijeti u gornji dio Zemljinog plašta.

Njihov je cilj, objasnili su u intervjuu za američki CBS, doći do uzoraka iz Zemljinog plašta, što bi trebalo otkriti nove informacije o porijeklu i povijesti našeg planeta. Zemljina unutrašnjost čak je i za modernu znanost dobrim dijelom engima. Znanstvenici zapravo nisu sigurni kako se magma kreće kroz Zemljin plašt, područje koje čovjek još nije uspio istražiti.

"Ako bismo uspjeli doći do uzoraka Zemljinog plašta, mogli bi dati puno kvalitetnije procjene o geološkom sastavu našeg planeta i shvatiti proces Zemljine evolucije", objašnjava Teagle koji će zajedno sa svojim kolegom već ovog proljeća krenuti u potragu za prikladnim mjestom za bušenje, koje će se vjerojatno odvijati negdje u Tihom oceanu. Tri najvjerojatnije lokacije su Havaji, Costa Rica i Baja California.

Bušenje bi trebalo započeti u roku od nekoliko godina, a sam će proces trajati između 18 mjeseci i dvije godine, koliko će znanstvenicima biti potrebno da se probiju do Zemljina plašta. Ovo je inače već drugi pokušaj "puta u središte Zemlje". Prvi put je znanstvena ekspedicija to pokušala učiniti 1961. godine, a sve je pratio pisac John Steinbeck, koji je ovjekovječio bušenje u časopisu Life. Rezultat, međutim, nije bio zadovoljavajuć: prikupljeni su tek uzorci iz gornjeg sloja Zemljine kore prije nego je američki Kongres znanstvenicima ukinuo sredstva.

No, Teagleova i Ildefonseova ekspedicija mogla bi polučiti drastično bolje rezultate, zahvaljujući velikom tehnološkom napretku koji je postignut u zadnjih 50 godina. "Uostalom, mi imamo puno bolje shvaćanje onoga što želimo postići. Razumijemo kako se oceanska kora formira i jasne su nam razlike između kore i plašta. Nažalost, neki detalji su i danas nejasni", kaže Teagle.
IZVOR
www.index.hr


zemlja,srediste,plast,put,znanost
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno