Utorak 14 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

STVORENA ANTIMATERIJA U CERNU

10 Ožu 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
STAR_TREK   Nema te osobe tog gledatelja koji nije gledao seriju STAR TREK
napornim radom znanstvenika u cernu stvorena je antimaterija koja pokrece svemirski brod ENTERPRISES
ovo je uvod u clanak koji sljedi.
Izmišljeni u seriji, a danas bez ovih izuma ne možemo živjeti
Mobiteli, tablet-računala ili laseri u vrijeme prvih nastavaka serije Star Trek bili su tako revolucionarni da su često bili ismijavani. Vodile su se diskusije što je moguće
Popularna serija nastala ‘60-ih godina 20. stoljeća nije bila samo izazov mašti brojnih obožavatelja nego je inspirirala i brojne znanstvenike. Tvorac “Zvjezdanih staza” bio je Gene Roddenberry, čija vizija budućnosti, ni dva desetljeća poslije njegove smrti, polako postaje stvarnost. Mnoga nekad nezamisliva tehnička pomagala kojima su si u dalekim prostranstvima svemira Spock, kapetan Kirk i drugi olakšavali život, danas su sastavni dio naše svakodnevice.
Mobiteli, tablet-računala ili laseri u vrijeme prvih nastavaka serije bili su toliko revolucionarni da su često bili i predmet ismijavanja. Znanstvenici su vodili beskonačne diskusije o tome što jest, a što iz serije nije moguće. No mnoge su stvari teorijski, a zatim i u praksi dokazali.
Teleportiranje je u seriju uvedeno samo zato što je bilo preskupo snimati scene sa šatlom. No znanstvenici su nedavno uspjeli teleportirati dijelove atoma. Preklopne sprave kojima su izviđačke ekipe Enterprisea na ekspedicijama komunicirale s matičnim brodom preteče su današnjih mobitela.
Oni su pak s vremenom evoluirali u touch screenove, koji su se također pojavili u revolucionarnom televizijskom serijalu. Hologrami se već koriste, a humanoidni roboti uskoro bi se mogli “motati” po kućama. I nezaobilazna klizna vrata izumljena su u legendarnom serijalu. Tu su i računala, handsfree uređaji, smartphoneovi i još mnogo toga. Mnogi se pitaju kako bi uopće sadašnjost izgledala da nije bilo “Zvjezdanih staza”.
Prva bežična slušalica za razgovore
Poručnica Uhura samo bi zakačila bežičnu slušalicu na uho i tako komunicirala. Kad se serija počela prikazivati, nitko nije slutio da će ljudi koristiti handsfree uređaje. Komunikatori su sve “svemirske” jezike pretvarali u jedinstveni jezik. Google trenutačno radi na uređaju koji bi prepoznavao i prevodio sve svjetske jezike.


Napisala
Ana Trgovac
Izvor
www.24sata.hr
antimaterija,star trek,mobiteli,tablet racunala,bezicne slusalice
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno