Srijeda 27 Svibanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Stravican potres odlomio ledenjak od 30 mil.tona

23 Velj 2011
(Reading time: 1 minute)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
ledenjak

Novi ZelandStravičan potres odlomio ledenjak od 30 mil. tona

  Potres jačine 6,3 stupnja prema Richteru, koji je u utorak pogodio Novi Zeland, ubio je najmanje 75 ljudi, ali i oslobodio 30 milijuna tona leda s najvećeg glečera u toj zemlji. Veliki komadi ledenjaka završili su u obližnjem jezeru.

Blok leda težak više od 30 milijuna tona odlomio se od ledenjaka na Novom Zelandu samo nekoliko minuta nakon silovitog potresa koji je u utorak pogodio područje Christchurcha, izvijestile su u srijedu vlasti.

Ledeni blok pao je u Tasmanovo jezero i podigao valove visoke tri metra. Voda u jezeru bila je nemirna pola sata, izvijestili su turistički radnici Nacionalnog parka Aoraki Mount Cook.

Izvijestili su kako se ledeni blok težak između 30 i 40 milijuna tona odlomio od najdužeg ledenjaka, Tasmanovog ledenjaka, uz ogromnu buku koja je podsjećala na pucnjavu iz "nekog moćnog oružja".

Ledeni blok bio je dugačak jedan kilometar, a razlomio se u sante leda, od kojih su neke dugačke 200 metara te vire 50 metara iznad vodene površine. Stručnjaci su izvijestili kako ledenjaci sada pokrivaju četvrtinu jezera Tasman, od Christchurcha udaljenog oko 200 km.

napisao

HINA/Danas.hr

izvor

net.hr

ledenjak,potres,glecer


O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno