Utorak 7 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

NA DNU MEKSICKOG ZALJEVA SLOJ MRTVIH ZIVOTINJA

22 Velj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
meksikoNa dnu Meksičkog zaljeva sloj mrtvih životinja


Meksički zaljev bi se od posljedica prošlogodišnje havarije mogao oporavljati cijelo desetljeće, a njegovo je dno prekriveno slojem uginulih životinja i nafte koji je mjestimično debeo desetak centimetara, tvrdi američka znanstvenica
Samantha Joye s University of Georgia, ističe da su podmorska istraživanja pokazala da je izlijevanje nafte iz bušotine Deepwater Horizon uništilo život na morskom dnu i iznad njega te poremetilo hranidbeni lanac što će najviše pogoditi industriju riba, uzgajališa školjkaša te lov na kozice i škampe

.

Profesorica je odbacila procjene Zaklade za odštete kompanije British Petroleum prema kojima bi se Meksički zaljev trebao oporaviti do 2012. godine.

Iz platforme koja je eksplodirala prošloga travnja u more je isteklo oko pet milijuna barela nafte, odnosno oko 779.000 prostornih metara. Zagađeno je područje veličine između 6.500 i 180.000 četvornih kilometara. U eksploziji koja se dogodila za vrijeme bušenja na dubini od oko 1.500 metara, ukupno je poginulo 13 ljudi (11 izravno i dvoje od posljedica), a havarija je proglašena najvećom ekološkom katastrofom u povijesti SAD-a. Nakon brojnih bezuspješnih pokušaja sanacije, bušotina je konačno službeno zatvorena 19. rujna.

Joye je na zasjedanju American Association for the Advancement of Science u Washingtonu objasnila da je sloj uginulih životinja i nafte nastao od lipnja do rujna 2010. Za istraživanje podmorja uz samo dno u okolici platforme njezin je tim koristio podmornicu Alvin.

'Izlijevanje je bilo razorno za morsko dno', rekla je Joye. 'Organizmi koji se hrane filtriranjem vode, crvi beskralježnjaci, koralji, morske lepeze, sve je teško ugroženo, u biti uništeno', objasnila je profesorica i dodala kako nije vidjela gotovo ni jednog morskog krastavca, odnosno trpa ili zvjezdaču kojih na dnu inače ima posvuda.

Organizmi na morskom dnu stimuliraju aktivnosti mikroorganizama i obogaćuju sedimente kisikom što je ključno za sam temelj hranidbenog lanca.

Profesorica je podsjetila da je tek nekoliko godina nakon havarije tankera Exxon Valdez postalo jasno da je industrija haringi uništena. Stoga se ne slaže s procjenom BP-jeve zaklade, teške 20 milijardi dolara, da će se zaljevske vode oporaviti do sljedeće godine.
'Mislim da ćemo 2012. tek početi shvaćati razmjere štete koju je havarija uzrokovala', zaključila je Joye.

Američka dubinska podmornica Alvin, teška 17 tona, 1960-ih je godina posebno konstruirana za istraživanja oceana na dubinama do 2.440 metara. Dosad je zaronila više od 4.000 puta, a na svojim je misijama povezla više od 12.000 ljudi. Još uvijek je u funkciji, iako su mediji više puta javljali da odlazi u mirovinu.
Autor
NJD

IZVOR

www.tportal.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno