Petak 10 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bog nije stvorio zemlju?

18 Lis 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 3 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
zemlja, tko, je, stvorio, zemlju Nizozemska profesorica Ellen van Wolde, stručnjakinja za Stari Zavjet, analizirala je Knjigu postanka na hebrejskom. Njezina teza je da je zemlja već postojala kad je Bog stvorio čovjeka.

Akademik Ellen van Wolde s nizozemskog sveučilišta Radboud tvrdi da je prva rečenica Knjige postanka ("u početku Bog stvori nebo i zemlju") u biti krivo prevedena s originalnog hebrejskog.

U studiji tvrdi da Biblija nikad nije tvrdila da je Bog stvorio cijeli svijet, nego da je zemlja postojala kad su nastali ljudi i životinje.

Profesorica van Wolde je zaključila da hebrejski glagol "bara", koji se koristi u prvoj rečenici Knjige postanka, ne znači "stvoriti" već "prostorno razdvojiti".

Kad bi se vodili ovom semantičkom logikom, prijevod rečenice bi glasio: "U početku Bog razdvoji nebo i zemlju." Profesorica, koja je često surađivala s poznatim piscem i akademikom Umbertom Ecom, kaže da njezin rad pokazuje da početak Biblije nije početak vremena kao takvog već početak naracije.

Prema židovsko-kršćanskoj tradiciji Bog je stvorio svijet ni iz čega. Van Wolde zaključuje da Bog nije stvorio, nego je samo razdvojio: nebo od zemlje, kopno od mora, morska stvorenja od ptica...

"Već je postojala voda. Bilo je morskih bića. Bog je stvorio neke stvari, no ne i nebo i zemlju. Popularno vjerovanje u stvaranje iz ničega (creatio ex nihilo) jedan je veliki nesporazum", kaže profesorica.

Sveučilišna profesorica van Wolde se nada da će njezin rad potaknuti debate širom svijeta, a kako je i sama vjernica, na kušnji su se našli njezini osobni stavovi.

"Možda štetim samoj sebi ovim radom. Smatram se religioznom osobom i htjela bi ostati vjerna svojim stavovima."

net.hr
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno