Ponedjeljak 13 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstvenik koji je hvatao 'Božju česticu' radio za teroriste

16 Lis 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

cern, tko, sve, radi, u, cern-u Fizičar koji je radio na LHC-u u Švicarskoj navodno je kontaktirao s članovima al-Qa’ide u islamskom Magrebu i javljao im mete za terorističke napade u Francuskoj

ŽENEVA - Strahovi da al-Qa’ida planira napade na nuklearnu industriju u Europi obnovljeni su nakon što su francuski tajni agenti uhitili fizičara koji radi u Europskoj organizaciji za atomska istraživanja (CERN) u Ženevi.

Tridesetdvogodišnji muškarac, priveden zajedno sa svojim 25-godišnjim bratom, osumnjičen je da je dao listu terorističkih meta svjevernoafričkim islamskim radikalistima. Radio je kao inženjer u CERN-u u Ženevi, kako navodi policija. Bio je jedan od 7000 znanstvenika koji su radili na LHC-u (Veliki hadronski sudarač), najvećem i najskupljem znanstvenom stroju na svijetu, vrijednom pet milijardi eura. Fizičar i njegov brat, čija imena nisu objavljena, francuski su državljani alžirskog podrijetla. Agenti su navodno presreli fizičarove poruke u kojima radikalima navodi mete u Francuskoj. Vjeruje se da je bio u kontaktu s članovima al-Qa’ide u islamskom Magrebu - dijelu sjeverne Afrike koji pokriva Maroko, Alžir i Tunis.

- Izrazio je želju za terorističkim činom - naveo je jedan izvor iz obavještajne službe. Nakon što su ga indentificirali, tijekom istage o francuskoj radikalnoj islamističkoj mreži koja je radikale slala u Afganistan, fizičar je bio stavljen pod nadzor, te su ga agenti pratili 18 mjeseci. Prošli je mjesec sudac Christophe Teissier, specijaliziran za terorizam, otvorio i službenu istragu o aktivnostima fizičara.

Braća su navodno privukla pažnju tajnih službi kad su agenti nadgledali internet u sklopu istrage o regrutiranju ekstremista za borbe u Afganistanu. Snimljeno je nekoliko poruka između braće i pripadnika al-Qa’ide. Njih dvojica uhićena su u svom domu u gradu Vienne, na istoku Francuske. Policija je zaplijenila dva kompjutora, tri hard diska i dva USB priključka, a njih dvojicu privela na ispitivanje.

Možda smo izbjegli najgori scenarij. Neprestano smo na oprezu i određene organizacije svakodnevno pratimo i nadgledamo. Naša budnost nikada ne opada. Rizik je stalno prisutan - izjavio je nakon uhićenja fizičara Brice Hortefeux, francuski ministar unutarnjih poslova.

Iz CERN-a su objavili kako osumnjičeni nikada nije došao u kontakt s bilo kakvim tvarima koje bi mogle biti upotrijebljene u terorističke svrhe.

 

jutarnji.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno