Utorak 5 Ožujak 2024

Pretraga

Sinj: mirišu pršuti, stiglo 60 izlagača

27 Tra 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Sinj kao svjetski centar pršuta / Duje Klarić / CROPIX
Hotel “Alkar” bio je u petak svjetski centar pršuta, delicije koju proizvode u mnogim krajevima, ali najbolje i najkvalitetnije u Dalmaciji. Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Stjepan Mikolčić je otvorio 4. sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem. Hrvatska se, naglasio je Mikolčić, ne može među velikima nositi s količinama, ali može kvalitetom autohtonih proizvoda, u koje spadaju drniški, dalmatinski i istarski pršut. Dvodnevni sajam okupio je više od 60 izlagača pršuta i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, Slovenije, Italije te Bosne i Hercegovine.

Na sajmu su se predstavili i dalmatinski proizvođači sira te grupa proizvođača vina predvođena Antom Grabovcem, u čijim vinogradima raste 200 tisuća trsa loze. Još su nedostajali samo maslinari da se zaokruži cjelina koju čine pršut, sir, vino i maslina. Kruh se ne spominje jer se podrazumijeva.

Sajam je organizirao Poduzetnički centar Sinj, čija je direktorica Ana Barać podsjetila na skromni početak prije samo četiri godine.

- Bilo je pokušaja da se ovaj sajam makne iz Sinja. Ako je prostor u ‘Alkaru’ premalen, ima u Sinju ledina da se mogu podići šatori kao i za sajam na Žnjanu - kazala je Jadranka Radovanić iz županijske HGK.

U okviru gastrorevije “Pršut na pijatu” apsolutni pobjednik je Turističko-ugostiteljska škola Split, čiji su učenici u aranžiranju pršuta uvjerljivo pobijedili vodeće hotelske kuće i renomirane restorane s područja županije. Kuriozitet sajma je i “morski pršut” od tune kojim se predstavila BEK - pušnica iz Kaštel Novog.

Sajam se zatvara ove subote. Do zatvaranja će biti poznat šampion ovogodišnjeg sajma - proizvođač čiji je pršut posebno povjerenstvo sastavljeno od vodećih hrvatskih stručnjaka proglasilo najkvalitetnijim, uz još tri kojima će pripasti zlatna, srebrna i brončana plaketa.

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno