Petak 1 Prosinac 2023
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Pretraga

Potres Kada i gdje?

10 Tra 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

potres, vjerojatnost, potresa, zagrebuNa ovo pitanje seizmolozi nemaju odgovora.Jadran je tektonski aktivan,mislilose da je njegova tektonika prestala prije nekih 20-30 miliona godina.

Ispod Jadrana  sjevernozapadno od dubrovnika  blizu visa se sudaraju 2 tektonske ploce,petina talijanske cizme se primice hrvatskoj obali brzinom od 4 mm godisnje

Najaktivnija mjesta su Ston,Rijeka,Senj,Zagreb. Za zagreb se misli da bi mogao biti sravnat sa zemljom jer mu prijeti potres snage 9 stupnjeva po merkaliju.

Kod Sinja ispod peruckog jezera se sudaraju dvije ploce ali je jedna uslijed podrivanja pod drugu pukla to se desilo prije nekoliko miliona godina,a peruca kada se puni ili prazni izaziva podrhtavanje ploca. Postoji jos jedna velika opasnost ali u Italiji,najopasniji vulkan na svijetu ponovo se puni to je Vezum on nije klasicni vulkan nego KALDERA na njegovim obroncima su se nalazili hramovi koji su pod vodom,medutim oni sada izlaze na povrsinu,vulkan se puni, a kako se nalazi u samom gradu Napulja koji je vise milionski grad,smatra se najopasnijim,uslijed njegove erupcije i dalmacija bi osjetila tu strahotu ogromne kolicine vulkanskog pepela bi pokrile i dalmaciju,a taj pepel je ostar kao zilet i ako ude u pluca smrt je sigurna.

Kako nastaje potres

Nastaje uslijed pomicanja tektonskih ploca,a posljedica je podrhtavanje zemljine kore jer se oslobada velika kolicina energije.Jacina potresa ovisi o vise stvari

1- grada zemljine kore

2- kolicina oslobodene enerhije

3- dubina hipocentra

4- udaljenost epicentra

Ucinak potresa se moze iskazati pomocu Merkali Cancani-Siebergove ljestvice koja ima 12 stupnjeva a temelji se na razornosti i posljedicama potresa.

Postoji i Richterova ljestvica koja ima magnitudu od 0-9 ona mjeri kolicinu oslobodene energije.


ČITAV BALKAN BI USKORO MOGAO BITI POGODEN RAZORNIM POTRESIMA I TO DO 7 STUPNJEVA PO RICHTEROVOJ LJESTVICI.

Jadransko priobalje cak i snaznim tsunamijima.

Na temelju istrazivanja utvrdeno je da se da se kopno i otoci s hrvatske strane jadrana pomicu ispod jadrana sudaraju se Euroazijaska i juznojadranska mikro ploca.

Pomicanje africke ploce prema sjeveru i Evropi u povijesti je bilo odgovorno za stvaranje Alpa i Pirineja za koje se smatra da ce jednog dana narasti do visine kao Himalaja.

Zbog tih dogadaja Sredozemno more je ostatak mnogo veceg oceana a zbog pomicanja ploca ono bi moglo potpuno nestati

Pomice se i australija, prema Borneu i juznoj Kini,a Amerika se udaljuje i Atlanski ocean se siri a time i procjep ispod njega.

IZVOR-VJESNIK

AUTOR-LIDIJA ČERNI

Za vas odabrao Miro-sinj

 

 

potres, u, zagrebu, kako, nastaje, potres


Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno