Nedjelja 3 Ožujak 2024

Pretraga

Godina 2012

Završava majanski kalendar: Novi početak ili kraj?

05 Sij 2010
(Reading time: 5 - 9 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
mayeMaje su iza sebe ostavile jedan vrlo razvijen sustav računanja vremena i pokrenule lavinu različitih teorija o dolasku kraja svijeta.
Mnoge teorije i knjige nastale su radi ljudske nelagodnosti vezane uz jedan zanimljiv fenomen koji se tiče indijanskih srednjoameričkih kultura.
Nedavno je snimljen i visoko budžetni film katastrofe, u režiji Rolanda Emmericha, koji se bavi jednim specifičnim viđenjem tog fenomena.
Maje, Olmeci i računanje vremena
Maye su bili narod iz Srednje Amerike, poznat po svojoj razvijenoj civilizaciji. Gradili su piramide i gradove i bili su vrsni poznavatelji astronomije i matematike s razvijenim umjetničkim i religijskim životom.

Svoj su vrhunac dosegnuli u  takozvanom klasičnom periodu između 250. i 900. godine....
mayanski, kalendarMaje su posjedovali profinjene metode promatranja zvijezda koje su im bile pomoćna sredstva za astrologiju, jedan od temeljnih elemenata njihove religijske prakse.

Njihovi hramovi, kao primjerice Tical i Palenque, bili su arhitektonska čuda svojega vremena i velicanstveni dokazi vjere Majanskog naroda.

Imale su niz božanstava koja su se pojavljivala u različitim oblicima. Bog Itzamna - gospodar neba, bio je možda najveći, a prikazuje se kao vremešan mudrac. Kinich je bio bog sunca koji je gospodario danom, a Ah Puch je vladao carstvom mrtvih.

Maje su se koristili s najmanje 22 vrste kalendara što jasno pokazuje koliko im je bio razvijen sustav mjerenja vremena.

Pratili su galaktičko vrijeme i njegove zakonitosti koje upravljaju čitavim svemirom. Izvor sveg stvaranja, Hunab ku, odnosi se na Centar galaksije, a simbolički ga se prikazuje kao 'kozmičko srce'.

Maye su svoj razvijeni sustav mjerenja vremena, vjerojatno preuzeli od ranije Olmečke civilizacije.

Bio je to takozvani Majanski kalendar dugog brojanja, koji po mnogima, po svojoj preciznosti nadmašuje i ovaj koji mi danas koristimo. Mayanski kalendari su linearnog, a ne cikličnog tipa, što znači da imaju svoj konkretan početak i kraj.
Po majanskom vjerovanju ovaj svijet je, uništen i ponovno stvoren od bogova već nekoliko puta.

maye2Majanski kalendar dugog brojanja bazira se na brojenju dana od trenutka kada je prema njihovom vjerovanju prestao postojati prošli svijet i stvoren je novi.

Taj je datum, prema majanskom vjerovanju, 11. kolovoz  3114. godine prije Krista.

Majanski naziv za jedan dan je k'in, dvadeset takvih dana čine jedan winal, osamnaest winala je jedan tun, dvadeset tuna čini jedan k'atun, a dvadeset tih k'atuna je jedan b'ak'tun.

Jeste li se izgubili? Iako se čini pomalo nepraktičan, jer se ne bazira isključivo na decimalnom sustavu, taj je kalendar zapravo vrlo precizno mogao bilježiti tijek vremena. Upitno je, je li naš kalendar sa svojim prijestupnim godinama i pomicanjem vremena praktičniji, ali to je druga tema.

Zimski solsticij, 21. prosinac 2012. godine je zadnji dan trinaestog b'ak'tuna i ujedno prestanak majanskog kalendara što su neki protumačili kao kraj postojanja kao takvog.

Ta je činjenica potaknula mnoge da se pozabave pitanjem smaka svijeta i potencijalnih, više ili manje izglednih, scenarija koji bi mogli izazvati tu veliku kataklizmu.


Smak svijeta dolazi uskoro!

maye3 Kada govorimo o smaku svijeta prvo trebamo odrediti na što se točno taj pojam odnosi. Radi li se o prestanku postojanja kao takvog, odnosno uništenju svemira. Da li se odnosi na uništenje planete Zemlje ili pak samo na uništenje ljudskog života na zemlji. Ako se pak radi o uništenju ljudskog života, treba se razjasniti radi li se o potpunom nestanku ljudi ili o uništenju jednog velikog dijela populacije.

Ima nekoliko teorija koje govore o tome što bi se moglo dogoditi.

Zemlja

Uglavnom se radi o teoriji da će doći do velikih klimatskih promjena i poremećaja u tektonskom djelovanju, čestih erupcija supervulkana ili nešto slično tome.

Neki govore da će se na taj dan izmjeniti polovi, što se već događalo u Zemljinoj prošlosti i da će to dovesti do velikih kataklizmičkih promjena. Postoje razne teorije koje govore o tome što će točno prouzrokovati izmjenu polova.

Drugi govore da bi ponovno moglo doći do zaustavljanja podmorskih strujanja, što bi imalo nesagledive utjecaje na klimu. Takav se scenario dogodio već jednom u davnoj Zemljinoj prošlosti i pokrenuo je seriju lančanih reakcija koje su dovele do izumiranja gotovo svih živih organizama koji su ono vrijeme prebitavali na Zemlji.

Jedni pak smatraju da će se polarne kape otopiti i da će nastupiti novo veliko ledeno doba.

Svemir

maye4 Druge su teorije više okrenute svemiru i gibanjima svemirskih tijela.

Tako neki predviđaju da će se Zemlja sudariti s nekim velikim svemirskim tijelom, kao što je asteroid, što će uzrokovati sveopće uništenje.

Jedna teorija govori o tome da će te godine Zemlju pogoditi sunčeva 'super oluja'. Nas, od napada sunčevih nabijenih subatomskih čestica, uglavnom štiti Zemljino magnetsko polje, no svako toliko sunce zna izbaciti toliku količinu topline, da se te čestice probiju kroz magnetsko polje i stignu do nas.

To se zadnji put dogodilo 1. rujna 1859. godine, kada je zbog jačine svjetla, noć postala kao dan. Od tada se svijet u mnogočemu promijenio. Danas se moderna civilizacija velikim dijelom zasniva na tehnologiji i elektronici, a upravo su to područja koja su najosjetljivija na bombardiranje sunčevim česticama.

Jedna teorija, čije je temelje postavio Zacharia Sitchin - antropolog koji se bavi proučavanjem starih Sumerana, govori o hipoteskom planetu, koji je on nazvao Nibiru, i koji se često spominje kao planet - X.

Nibiru navodno kruži po jednoj izrazito eliptičnoj orbiti oko sunca te prolazi blizu Zemlje svakih otprilike 3600 godina.

Prema njegovoj teoriji, Zemlja je, zajedno s asteroidnim pojasem, nastala u dalekoj prošlosti nakon što se Nibiru sudario s planetom Tiamatom koji se nalazio u orbiti negdje između Jupitera i Marsa

Iako Sitchin osobno ne zagovara te tvrdnje, vezano uz njegovu teoriju, razvili su se brojni scenariji koji predviđaju da će upravo 2012. godine Nibiru sudariti direktno sa Zemljom ili proći neposredno pored Zemlje, što bi prouzrokovalo velike kataklizmičke poremećaje na Zemlji.

Svijetske elite navodno znaju za dolazak Nibirua, ali tu informaciju skrivaju od šire javnosti.

Jedna od prvih koja je povezala planet Nibiru s 2012. godinom, bila je izvjesna Nancy Lieder, vlasnica internetske stranice Zeta Talk.

Čovjek

maye5Možda najrealnija opasnost dolazi od samog čovjeka koji svojom neodgovornošću može u mnogo kraćem roku zapečačiti svoju sudbinu.

Uslijed pojačanog industrijskog djelovanja, čovjek može u potpunosti uništiti ozonski omotač što bi zajedno s umjetno izazvanim efektom staklenika dovelo do nesagledivih klimatskih promjena.

Također, ostaje i izgledna opasnost za uništenjem uslijed korištenja atomskog, kemijskog, biološkog ili neke druge vrste naprednog naoružanja.

Maje su predvidile razvoj ljudske svijesti

Druga moguća objašnenja fenomena Majanskog kalendara puno su manje nasilna, iako ne i manje zanimljiva.

Maje su navodno u svom kalendaru detaljno opisali razvoj ljudske svijesti. Kalendar je podijeljen u devet ciklusa stvaranja, a svaki ciklus predstavlja devet razina svijesti ili devet podzemnih svijetova koji postoje na majanskoj kozmičkoj piramidi. Mi se nalazimo na prijelazu iz osmog, predzadnjeg, materijalnog planetarnog podzemnog svijeta u  deveti i zadnji, takozvani galaktički podzemni svijet s kojim prestaje majansko računanje vremena.

Carl Johan Calleman je znanstvenik s doktoratom iz fizikalne biologije i autor nekoliko knjiga na tu temu, koji je majanski kalendar počeo istraživati 1979. godine. Prema njemu majanski kalendar nije povezan s gibanjem planetarnih tijela nego funkcionira kao svojevrsna metafizička mapa evolucije svijesti i bilježi tijek duhovnog vremena.

- Majanski kalendar daje točan raspored za Kozmički plan i odvija sve stvari koje dolaze u postojanje. Tu je sada dovoljno empirijskih dokaza za to - kazao je C. J. Calleman u svojoj knjizi ' Majanski kalendar i transformacija svijesti'.

Kada su konkvistadori 1517. godine prvi put došli u zemlju Maja, naišli su na veliki broj zeleno obojenih križevima u majanskim hramovima. Za stare Maje, ti su križevi predstavljali 'Drvo svijeta' koje je, prema majanskom vjerovanju, podigao prvi otac na početku trajanja ovog svijeta.

Drvo svijeta je polarna osovina koja pruža okomite ravnine, simboličko prikazane kao grane, na Zemljinu površinu, a korijeni su mu u planini svijeta, tj. u središtu Zemlje.

To drvo svijeta stvara 13 neba sa svojim različitim energijama, od kojih je 6 neparnih, a 7 parnih i koji pozitivno utječu na razvoj ljudke svijesti. Prema njemu i drugim poklonicima ove teorije, majanski kalendar kaže da će krajem stvaranja vladati jedinstveni um. Tako put prema miru leži u transformaciji naših umova u jedinstvenu, prosvijetljenu svijest.

Subjektivna percepcija vremena

On pokazuje kako ta piramidalna struktura razvoja svijesti može objasniti posve različite pojmove kao što su zajedničko podrijetlo svjetskih religija i suvremene pritužbe da vrijeme prolazi sve brže. Fenomena koji se, između ostalog, objašnjava u knjizi 'Majanski kod: Ubrzanje vremena i buđenje ljudskog uma', autorice Barbare Hand Clow.

Kako se, prema majanskom kalendaru, jedna kozmička godina koja traje 2600 godina približava kraju, ubrzava se i naša subjektivna percepcija vremena.

Ovakvoj percepciji vjerojatno doprinosi i jedna fizikalna pojava, zabilježena od strane znanstvene zajednice. Riječ je takozvanoj Schumanovoj rezonanci koja se naziva još i ritam otkucaja Zemljinog srca. To je zapravo zemljin elektromagnetski puls koji se s uobičajenih 7.8 ciklusa u sekundi u zadnjih nekoliko godina povećao na 11 ciklusa, a pokazuje i znakove daljnjeg ubrzanja.

david, icke, 2012
David Icke, autor brojnih knjiga o uroti bogate i utjecajne elite naglašava bitnost ovog vremena u kojem živimo.

On također smatra da uskoro neće biti nikakvog smaka svijeta, već da majanski kalendar označava završetak jednog perioda i početak novog.

Upravo zato, prema njemu, do 2012. godine intenzivirati će se napori svjetske elite za globalnom dominacijom jer će to postati sve teže i teže s većim razvojem ljudske svijesti.

- To neće biti smak svijeta niti ništa preko noći. Doći će do vibracijskih promjena koje će utjecati na ljudsku svijest - poručio je svojedobno David Icke.

Unatoč tome što se sa znanstvenom sigurnošću ne može dokazati dolazak bilo kakvih velikih promjena u 2012. godini, ostaje nam enigma završetka majanskog kalendara i brojne zanimljive teorije vezane uz taj datum. Ne preostaje nam drugo, nego da dočekamo zimski solsticij, 21. prosinac 2012. godine, i osobno se uvjerimo u to zašto je mudri narod Maja, upravo na taj dan odlučio okončati svoje brojanje vremena.

javno.com
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno