Utorak 5 Prosinac 2023

Pretraga

Povijesni pregled

ČUDOVIŠTE KASPIJSKOG MORA

14 Lip 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
ekranoplan1Leteći na visini od 3 metra brzinom od 500 km/h, ekranoplan Lun mogao je preko 2000 kilometara prevesti čak 900 vojnika
U vrijeme Hladnog rata Sjedinjene Američke Države i Sovjetski Savez natjecale su se tko će imati više i smrtonosnije oružje. Svaka je strana imala svoje skrivene adute, no Sovjeti su jednim strojem izazivali strah i trepet kod Amerikanaca.

 

Riječ je bila o ekranoplanu KM koji je zbog svoje veličine odmah ponio nadimak Morsko čudovište Kaspijskog mora. SAD su za njega prvi puta saznale sredimo 60-ih godina prošlog stoljeća kada ga je CIA primijetila na satelitskim snimkama. Američki špijuni nisu znali o čemu se radi no znali su da je ogroman, gotovo dvostruko veći od današnjeg Boeinga 777, te vrlo brz.

ekranoplan2         

Službeno ime ovog sovjetskog broda, kasnije je saznato, bilo je 'prototip broda' ili KM ako se doslovno prevede s ruskog. Kada je prvi puta zaplovio Kapijskim morem 1966. godine, KM je bio najveća letjelica na Zemlji. Dug 83 metra ekranoplan je mogao ponijeti i do 600 tona tereta koje je prevozio nevjerojatnom brzinom od 500 kilometara na sat.                                                                      ekranoplan3 
No, bez obzira na impresivne performanse, KM nikada nije ušao u proizvodnju, a 1980. godine doživio je nesreću i potonuo, navodno zbog pogreške pilota.
Međutim, preživio je njegov 'potomak' - ekranoplan Lun koji danas stoji napušten na doku u Dagestanu dok o njemu kruže priče kako ga je bilo spektakularno gledati u akciji.

preuzeto sa
www.jutarnji.hr

u vrijeme,hladnoga,rata,obicne,brodove

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno