Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Povijesni pregled

BRITANSKI RAKETOPLAN

24 Svi 2011
(Reading time: 1 minute)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
  ScreenShot007  Britanci sve bliže lansiranju svog komercijalnog raketoplana
Britanski raketoplan Skylon, jednofazna orbitalna raketa koja bi mogla polijetati i slijetati s konvencionalnih zrakoplovnih pista, dobila je ključno odobrenje, te se može nastaviti s razvojem ovog futurističkog projekta.

Stručnjaci Europske svemirske agencije ocijenili su Skylonov pogonski sustav zadovoljavajućim, te bi se sad mogla upriličiti i demonstracija 'Sabrea', motora po kojem je Skylon i poseban.

Sabre tijekom interorbitalnog leta funkcionira kao normalni mlazni motor, uzimajući kisik iz zraka, no kad se popne na dovoljnu visinu, motori nastavljaju kao rakete. Tako bi se Skylon mogao, za razliku od ostalih projekata te vrste, ponovno upotrijebiti bez značajnih popravaka ili nadomještanja dijelova koje je trebalo otpustiti tijekom penjanja u više slojeve atmosfere, piše BBC.

- Europska svemirska agencija nije identificirala nikakve kritične točke koje bi spriječile uspješni razvoj motora - napisali su stručnjaci u svom izvješću.

Inače, projekt Sklon traje u raznim oblicima već 30 godina. Njegov prethodnik, HOTOL, zabilježio je značajne tehničke poteškoće, pa nije nastavljeno s razvojem unatoč velikoj financijskoj podršci iz britanske vlade.
link za video
ttp://www.youtube.com/watch?v=3bkjiGGy0gc&feature=player_embedded#at=380autor
M.S.
preuzeto sa
www.dnevno.hriako,vec,postoji,30 godina,skylon
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno