Utorak 14 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

HRVATSKA PAMET

16 Svi 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
      ScreenShot003   

Ispunio mu se san, 'zlatni izum' kreće u proizvodnju

Nagrade s inovatorskih sajmova u Hrvatskoj često samo skupljaju prašinu na policama. Srećom to se nije dogodilo Slavoncu Vladimiru Dolencu. Jedan njegov izum kreće u serijsku proizvodnju, a na pragu je pokretanje i proizvodnje drugog izuma.

U pogonima Đure Đakovića uskoro će početi serijska proizvodnja hidrauličnog uređaja za razmotavanje i polaganje u zemlju plinskih, vodovodnih, električnih ili telekomunikacijskih cijevi za koji je vinkovački inovator Vladimir Dolenc 2009. na sajmu inovatora u Bruxellesu dobio zlatnu medalju.

Uređaj štedi na vremenu pet do sedam puta i radnu snagu tri puta u odnosu na sadašnje ručno polaganje cijevi.

"Prije nekoliko dana sam podnio zahtjev za međunarodnu zaštitu patenta, a Tehno patent uplatio je pristojbu od 350.000 kuna i kada dobijemo svoj patentni broj, a to će biti u roku od mjesec dana, možemo krenuti u proizvodnju. Patent sam prodao brodskoj tvrtki Tehno patent koja je već dogovorila suradnju s Đurom Đakovićem gdje će se stroj proizvoditi. Za proizvodnju je zainteresirana i njemačka tvrtka Liebherr koja proizvodi bagere, dizalice i teška radna vozila. Napravili smo kalkulaciju i prodajna cijena bi bila 75.000 kuna plus PDV", kaže Dolenc koji će ustupiti licencu na patent, a zauzvrat dobiti godišnji paušal i pet posto od svakog prodanog uređaja.

Nakon dvije godine rada, ispunila mu se želja


Ispunila mu se želja da se uređaj, u čiji je prototip uložio dvije godine rada, proizvodi u Hrvatskoj.

"Možda bih financijski bolje prošao da sam pristao licencu prodati nekoj stranoj tvrtki, ali mi je stalo da se uređaj proizvodi kod nas, a ne da ga moramo uvoziti. Sve sam ih odbio dok ne okončam postupak međunarodne zaštite jer nisam želio da uređaj dođe u javnost, što bi netko mogao iskoristiti i 'ukrasti' ideju", kaže Dolenc koji je prijavio tri nova patenta i za jedan je već dobio patentni broj te dogovorio serijsku proizvodnju. Riječ je o dvostranoj pneumatskoj punilici za kulene i kobasice, dvokonusnoj navlaci za proširivanje bušotina pneumatskih raketa uz istovremeno provlačenje plastičnih cijevi te o samostezivom hvataču za manipulaciju pneumatskim raketama za horizontalno bušenje zemlje.

Agencija Vlm|Danas.hr

 

preuzeto sa

www.net.hr

 

san,zlatni,izum,prizvodnja,krece

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno