Četvrtak 6 Kolovoz 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

POTRAGA ZA ZIVOTOM U SVEMIRU

01 Ožu 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
planetEuropska Svemirska Agencija priprema 400 milijuna funti vrijednu misiju kojoj je cilj proučiti ekstra solarne planete. Glavni cilj misije je tražiti znakove života na planetima koji orbitiraju oko zvijezda u blizini našeg Sunca.
EChO - the Exoplanet Characterisation Observatory – vodi dr. Giovanna Tinetti, iz UCL-ovog Odjela za fiziku i astronomiju, a sudjeluje i još 150 vrhunskih europskih astronoma. Sastojat će se od 1.2 metarskog teleskopa dizajniranog za provođenje spektroskopije atmosfera čitavog niza ekstrasolarnih planeta, od divovskih plinovitih planeta do zemljanih planeta koji se nalaze u nastanjivoj zoni nekih zvijezda.Teleskop bi trebao biti lansiran negdje između 2020. i 2022. godine i promatrat će atmosfere planeta koji orbitiraju u "nastanjivoj zoni" njihovih zvijezda, gdje voda može postojati u obliku tekućine.

"Ovo su iznimno uzbudljive vijesti", rekla je dr. Tinetti. Jedan od ključnih ciljeva ove misije jest vidjeti možemo li detektirati molekule poput ozona i ugljikovog dioksida u atmosferama planeta koji nisu puno veći od naše Zemlje.

EchO će koštati oko 400 milijuna funti i bila je jedna od skoro 50 misija predloženih Europskoj Svemirskoj Agenciji.

"Morali smo se izboriti među vrlo jakom konkurencijom kako bi nas izabrali za daljnje procjenjivanje i moguće lansiranje", objasnila je dr. Tinetti koja ima pozamašno iskustvo kada je u pitanju proučavanje egzoplaneta.

EchO će pokušati shvatiti kemijski sastav i termalnu strukturu ovih planeta, pomoću kojih će znanstvenici razotkriti njihove fizikalne procese, nastanak i evoluciju, piše znanost.com
Izvor
www.net.hr

planet,zivot,teleskop,evolucija,molekula ozona

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno