Nedjelja 12 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Riješen misterij Sibirske eksplozije

06 Srp 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
velika, sibirska, eksplozija, tunguski, misterijZnanstvenici su otkrili nove informacije koje bi mogle objasniti što je izazvalo snažnu eksploziju koja je 1908. godine u Sibiru u području Tunguske pokosila između 60 i 80 milijuna stabala. Procjenjuje se da je eksplozija imala snagu 1000 atomskih bombi kakve su bačene na Hirošimu, odnosno 20 milijuna tona TNT-a.

Prema novoj teoriji, predstavljenoj u časopisu Geophysical Research Letters, krivac za ovo veliko razaranje je ledeni komet s kojeg je voda isparila prije udara u zemlju, odnosno eksplozije...

Tunguski misterij izazvao je u proteklih 100 godina brojne rasprave, međutim, nikada nije definitivno utvrđeno je li ga izazvao meteorit, komet ili asteroid. Neke teorije išle su toliko daleko da su za eksploziju optužile udar antimaterije ili pak havariju izvanzemaljske letjelice. Dojam tajnovitosti pojačavala je činjenica da nikada nisu otkriveni veći dijelovi nebeskog objekta niti njegov krater.

Stručnjaci danas vjeruju da se objašnjenje krije u fenomenu svijetlih noćnih oblaka koji su nakon eksplozije zabilježeni u mnogim europskim zemljama osobito Velikoj Britaniji. Slična pojava opažena je kasnije u polarnim predjelima nakon polijetanja američkih šatlova Endeavour i Discovery. Budući da imaju pogon na tekući vodik i kisik te letjelice prilikom lansiranja u atmosferu ispuštaju goleme količine vode – više od 300 tona – koje se raspoređuju u gornjem dijelu atmosfere i stvaraju visoke oblake.

sibirska, eksplozija, sibir, tunguskaZnanstvenici do nedavno nisu mogli razjasniti kako ta vodena para golemom brzinom stiže do zemljinih polova udaljenih više od 8000 km. Međutim, Michael Kelley sa Sveučilišta Cornell i njegovi kolege objašnjavaju kako se tu radi o tzv. dvodimenzionalnoj turbulenciji. Pojava se događa kada neka sila, primjerice magnetsko polje, tekućinama onemogući trodimenzionalno širenje. Rezultat je da se one mnogo brže šire u dvije dimenzije u kojima im kretanje nije ograničeno. Tim smatra da je vodena para bila zarobljena u takvom dvodimenzionalnom sloju i tako se brzo proširila na velike udaljenosti prema polovima.

„Postoji brz transport materijala na tisuće kilometara u vrlo kratkom vremenu, a ne postoji model koji bi to predvidio. To je potpuno nova i neočekivana fizika“, rekao je profesor Kelley.

Na temelju ove teorije tim pretpostavlja da je vanjski ledeni omotač kometa ispario tijekom prolaska kroz atmosferu. Ova vodena para stvorila je oblake u visokim dijelovima atmosfere koji su, obasjani Suncem, dugo vremena nakon njegova zalaska, osvjetljavali noćno nebo.

„To je kao da smo upotpunili sliku o misterioznom ubojstvu 100 godina nakon što se dogodilo“, rekao je prof. Kelley.

No ipak treba naglasiti, da su to sve ''samo'' teorija, a prava istina još će dugo godina ostati obavijena, velom tajne. Sve navedene teorije su moguće, no dok ne vidimo neki siguran dokaz, ostat će i dalje samo teorije...

 

izvor: jutarnji.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno