Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Znanstveni radovi

10 posto ljudske populacije je doživjelo "Iskustvo bliske smrti" kažu znanstvenici

03 Srp 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

" Bio sam na plaži na Floridi, imao sam 10-11 godina. Odjednom su me veliki valovi počeli povlačiti sve dalje i dalje od obale. Dok sam se borio, moj mi je život počeo bljeskovito prolaziti u glavi. […] Osjećao sam se kao da mi se duša izvlači iz tijela. Plutao sam, a bio sam u zraku. Nakon nekoliko trenutaka osjećao sam se kao da sam u ogromnom mračnom tunelu, a na njegovom kraju bila je najsjajnija bijela svjetlost koju sam ikada vidio. Sjećam se da su moji mrtvi rođaci bili na vratima, uključujući i moju baku po majci. Ne sjećam se o čemu smo razgovarali. Ali tada sam osjetio da sam isisan iz tunela i opet sam pao, udarajući u svoje tijelo. "


To zvuči kao svačija predodžba o tome kako se iskustvo bliske smrti mora osjećati - i zapravo, to je istinita priča iz nove studije o iskustvima bliske smrti (NDE) koja je otkrila da je svaki deseti sudionik imao iskustvo bliske smrti. Studija "Prevalencija iskustava bliske smrti i REM spavanja u 1034 odrasle osobe iz 35 zemalja" objavljena je u bioRxivu i predstavljena je na 5. Europskoj akademiji neurologije (EAN), održanoj tijekom prošlog vikenda u Oslu, Norveška.

neardeathex

1. Je li vrijeme ubrzalo ili usporilo?
2. Jesu li se vaše misli ubrzale?
3. Jesu li vam se vratile scene iz vaše prošlosti?
4. Jeste li iznenada sve shvatili?
5. Jeste li imali osjećaj mira ili ugodnosti?
6. Jeste li imali osjećaj radosti?
7. Jeste li osjetili sklad ili jedinstvo sa svemirom?
8. Jeste li vidjeli, ili se osjećali da ste okruženi sjajnim svjetlom?
9. Jesu li vaša osjetila življa nego inače?
10. Jeste li bili svjesni stvari koje se događaju negdje drugdje, kao da je riječ o ekstrasenzornoj percepciji (ESP)?
11. Jesu li vam se ukazali prizori iz budućnosti?
12. Jeste li se osjećali odvojeno od tijela?
13. Jeste li ušli u neki drugi, nezemaljski svijet?
14. Jeste li, čini se, susreli mistično biće ili prisutnost, ili čuli neidentificirani glas?
15. Jeste li vidjeli pokojne ili vjerske duhove?
16. Jeste li došli na granicu ili točku bez povratka?

To su pitanja iz Greysonove skale za doživljaj bliske smrti, a od 1034 laika iz 35 zemalja tražili su nasumično putem crowdsourcinga. 289 koji su izvijestili o NDE-u ispunili su upitnik Greysona, a 106 je potvrdilo da su imali pravi NDE - 10 posto od ukupnog broja.
Istraživanje je dalo mnogo zanimljivih rezultata. Iskustva koja se najčešće javljaju tijekom NDE-a su: abnormalna percepcija vremena (87%), iznimna brzina mišljenja (65%), izrazito živa osjetila (63%) i osjećaj odvojenosti od tijela ili izvan njega (53%) , Zanimljivo je da je 53 posto reklo da su to ugodna iskustva, dok ih je samo 14 posto bilo neugodno. Jedan rezultat koji su istraživači očekivali na temelju prošlih testova bio je visok stupanj REM upada u san - stanje kada je sanjanje živo i ljudi su obično paralizirani - oni koji imaju NDE.

"Ovaj nalaz je u skladu sa stajalištem da, unatoč neposrednoj opasnosti za život, fiziologija mozga mora biti dobro očuvana da bi doživjela ova fascinantna iskustva i pohranila ih kao dugoročna sjećanja."
Dakle, mozak odlučuje da je važno zapamtiti iskustvo. To potvrđuju mnogi s NDE-ima, kao što su pokazali komentari jednog sudionika u studiji:
„Umalo sam se utopio kad sam imao oko 8 godina. Osjećao sam potpuni mir. Dvadeset godina kasnije još se sjećam kako sam se osjećao. Bio je to nevjerojatan osjećaj."

Voditelj istraživanja dr. Daniel Kondziella, neurolog sa Sveučilišta u Kopenhagenu, kaže u priopćenju da proučavanje fizioloških mehanizama koji uzrokuju REM spavanje u budučnosti mogu dovesti do boljeg razumjevanja iskustava bliske smrti.


Iako nitko ne želi imati iskustvo bliske smrti, studija potvrđuje da su iskustvo i njegove posljedice ugodne - i za vrijeme i nakon nesreće ili drugog uzroka smrti. Međutim, definitivno nije dovoljno ugodno za simulaciju - djeco, ne pokušavajte to stanje izazvati kod kuće. I vi, odrasli isto!

Ako mislite da ste imali NDE, možete ispuniti upitnik Greyson Near-Death Experience Scale.

Izvor

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno