Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Znanstveni radovi

Apokalipsa danas.

16 Srp 2019
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Apokalipsa danas.


Dali je otapanje ledenjaka Antarktika prijetnja cijelom svijetu?Uslijed ubrzanog topljenja ledenjaka na Antarktici uzrokovanog globalnim zagrijavanjem nastaju kobne deformacije zemljine kore. Znanstvenici glaciolozi kažu: "Točka bez povratka je donesena, situacija se razvija prema najgorem scenariju."

Spašavaj se tko može
Prema riječima brojnih inozemnih istraživača, situacija na Antarktiku postala je toliko prijetnja da je vrijeme da zazvonimo na  sva zvona: podaci dobiveni od satelita  svjedoče o katastrofalnom topljenju leda na području Zapadnog Antarktika. Ako se to nastavi, glaciolozi su uvjereni da će u skoroj budućnosti ovi glečeri potpuno nestati.Neki od njih smanjuju svoje područje brzinom od jednog do dva kilometra godišnje. Ali općenito, prema mjerenjima dobivenim iz satelita Europske svemirske agencije "CryoSat", ledeni pokrivač Šestog kontinenta svake godine gubi na debljini za dva centimetra. Istodobno, kako izvještavaju zrakoplovstva, Antarktika gubi oko 160 milijardi leda godišnje - sada je stopa taljenja leda već dva puta veća nego prije četiri godine. Preme mišljenju NASA-ih strčnjaka najugroženija  regija je Amundsen, gdje se u šest najvećih ledenjaka proces taljenja već može usporiti.

 l1              

Utjecajni zapadni časopis Earth and Planetary Science Letters objavio je studiju koja je dokazala: kao rezultat topljenja Antarktike, kora se deformira na dubini od 400 km. "Unatoč činjenici da ledeni pokrov Antarktike raste brzinom od 15 mm godišnje, objašnjavaju, u cjelini, aktivno taljenje događa se na velikoj dubini ispod ledenih ploča zbog globalnog zatopljenja i promjena u kemiji kore u antarktičkom području." Taj je proces ušao u kritičnu fazu još krajem 1990-ih. A tu je i ozonska rupa, koja također nije najbolji način da se utječe na antarktičku klimu.

Prijetnja?
 Kao rezultat toga, svjetska razina oceana može porasti za 1,2 metra, ili čak i više, u kratkom vremenu. Snažno isparavanje i velika količina kondenzacije vode generirat će snažne tajfune, uragane, tornade i druge prirodne katastrofe, mnoga zemljišta bit će poplavljena. Čovječanstvo je ugroženo. Ukratko, spasi se tko može!

AiF je odlučio intervjuirati ruske znanstvenike: kada će točno svijet biti pokriven valom? Prema njima, sve nije tako loše. "Ako dođe do značajnog porasta svjetske razine oceana, to se neće dogoditi sutra, pa čak ni prekosutra", objasnio je AiF Alexander Nakhutin, zamjenik ravnatelja Instituta za globalnu klimu i ekologiju Roshydromet i Ruske akademije znanosti. - Otapanje ledenjaka na Antarktiku i Grenlandu vrlo je inertni proces, spor čak i geološkim mjerama. U najboljem slučaju, samo naši potomci mogu vidjeti njegove posljedice. A to je ako se ledenjaci potpuno istope. A to neće potrajati ni godinu ili dvije, već stotinu ili više godina.

Postoji pozitivnija verzija. "Globalno" taljenje ledenjaka nije povezano sa cijelim Antarktikom, - kaže dr. Sc. Nikolay Osokin, zamjenik voditelja odjela za glaciologiju Geografskog instituta Ruske akademije znanosti. - Moguće je da je topljenje šest glečera u moru Amundsen stvarno nepovratno i više se neće oporavljati. Pa, ne brinite! Zapadni Antarktik, manji dio kopna, posljednjih se godina zamjetno stopio. Međutim, općenito, proces aktivnog taljenja ledenjaka na Antarktici u posljednjih nekoliko godina, naprotiv, usporio se. Postoji mnogo dokaza. Na istoj zapadnoj Antarktici, na primjer, nalazi se ruska stanica Bellingshausen. Prema našim zapažanjima, prehrana glečera se poboljšava u ovom području - snijeg pada više nego što se topi. "

 

    l3      

Ispada da nije vrijeme za uzbunu. “U atlasu snježnih ledenih resursa svijeta, koji je izdao Geografski institut Ruske akademije znanosti, postoji karta: što bi se dogodilo da su se svi ledenjaci na Zemlji istopili odjednom. Vrlo je popularna, - smije se Osokin. - Mnogi novinari ga koriste kao užas: gledajte, kažu, što nas očekuje sveopća poplava kada se razina svjetskog oceana uzdiže već za 64 metra ... Ali to je čisto hipotetička mogućnost. U sljedećem stoljeću, pa čak i tisućljeću, to nam ne prijeti.

Usput, kao rezultat proučavanja glacijalne jezgre na Antarktiku, ruski glaciolozi ustanovili su zanimljivu činjenicu. Ispada da je tijekom proteklih 800 tisuća godina, hlađenje i zagrijavanje na Zemlji redovito zamjenjuju jedni druge. “Kao posljedica zagrijavanja, ledenjaci se povlače i rastapaju, svjetska razina oceana raste. A onda se odvija obrnuti proces - dolazi do hlađenja, ledenjaci rastu, razina oceana pada. To se dogodilo barem 8 puta. I sada smo na samom vrhu zagrijavanja. Dakle, u nadolazećim stoljećima, Zemlja i njime čovječanstvo će ići u novo ledeno razdoblje. To je normalno i povezano je s vječnim procesima oscilacija Zemljine osi, njenim nagibom, promjenama udaljenosti od Zemlje do Sunca. "

U međuvremenu, s ledom na Arktiku situacija je mnogo jednoznačnija: brže se i globalnije topi od Antarktika. "Tijekom proteklih deset godina već se dogodilo nekoliko zapisa o minimalnom području morskog leda u Arktičkom oceanu", prisjeća se Osokin.
"Trend je smanjivanje leda na cijelom sjeveru."Može li čovječanstvo, ako želi, usporiti globalno zagrijavanje ili hlađenje? Kako antropogena aktivnost utječe na topljenje leda? "Ako se to dogodi, to je najvjerojatnije u vrlo maloj mjeri", rekao je Osokin. "Glavni razlog za topljenje ledenjaka su prirodni čimbenici." Tako nam ostaje da čekamo, nadamo se i vjerujemo. U najboljem slučaju, naravno.

izvor

 
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno