Subota 2 Prosinac 2023

Pretraga

Animal planet

Studija: Legenda o novozelandskom orlu ljudožderu je istinita

17 Ruj 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Golemi orlovi ljudožderi iz maorskih legendi uistinu su postojali, pokazala su nova znanstvena istraživanja.  Zahvaljujući fosilnim nalazima znanstvenici već više od 100 godina znaju za te velike ptice, no njihovo ponašanje ostalo je misterijem sve do nedavno. Budući da su dostizali težinu od 20-ak kilograma neki su stručnjaci zaključili da su bili strvinari, a ne lovci. Međutim, nova studija pokazala je da su Haastovi orlovi bili pravi predatori čija su glavna hrana bile ptice koje nisu mogle letjeti, ali i djeca koja su živjela u planinskim područjima.

novozelandski, orao, ljudožder



Istraživači Paul Scofield iz Muzeja u Canterburyju na Novom Zelandu i Ken Ashwell sa Sveučilišta u New South Walesu rekonstruirali su dimenzije mozga, očiju, ušiju i kralježnice ovog drevnog orla na temelju fosila. Usporedili su podatke sa suvremenim lovcima i strvinarima kako bi otkrili njihove prehrambene navike.

- Znanost potvrđuje maorsku mitologiju o golemoj ptici puakai odnosno hokioi koja se obrušavala na ljude u planinama i bila je kadra ubiti dijete – rekao je profesor Scofield.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u časopisu Journal of Vertebrate Paleontology.

Znanstvenici vjeruju da je orao izumro zbog uništavanja njegovog prirodnog staništa.

Kada su ljudi naselili Novi Zeland prije nekih 750 godina njegovi najveći stanovnici bili su ptice poput Haastovog orla i ptice moa.  (njd)

jutarnji.hr
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno