Utorak 26 Rujan 2023

Pretraga

Prirodne znanosti

Super-Zemlje (svemirske velesile)

26 Svi 2010
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

super_zemlje

Super-Zemlja naziv je za planete izvan Sunčevog sustava koji su teži od Zemlje, ali lakši od Plinovitih divova, kao što su Jupiter i njemu slični planeti. Mnogo je lakše otkriti planete koje zovemo hladni Jupiteri, jer oni oko svojih matičnih zvijezda kruže na maloj udaljenosti i od njih se ne odvajaju.

Super-Zemlje, međutim, kruže oko svojih zvijezda domaćina na udaljenosti dovoljno velikoj da na njima može postojati voda u tekućem stanju.

Ovaj tjedan objavljeni su rezultati tri istraživanja, koji nam pokazuju da ni Super-Zemlju nije nemoguće otkriti, i otkrivaju koliko su stručnjaci postigli u nastojanjima da nađu Zemlji sličan planet. David Charbonneau, profesor astronomije na Harvardu, sa svojim je suradnicima pronašao planet koji je veći od Zemlje, a manji od Urana i Neptuna. Planet su nazvali GJ 1214 b i njemu treba oko 38 sati da okruži orbitu maglovite crvene zvijezde nazvane GJ 1214. Novootkriveni planet ima masu veću od 6.55 Zemljinih i promjer 2,68 puta veći od Zemljinog. Astronomi su koristili veći teleskop i metodu radijalnog ubrzanja kako bi otkrili kolikom gravitacijom zvijezda domaćin privlači novootkriveni planet. Ovo je istraživanje pokazalo da čak i planeti koji kruže jako blizu zvijezdama domaćinima mogu imati temperaturu dovoljno nisku da bi na njima mogla postojati voda u tekućem stanju. Kemijski sastav ovog planeta nije poznat jer su elementi povezani u puno različitih spojeva.

Steven Vogt s kalifornijskog Sveučilišta u Santa Cruzu i njegovi suradnici pronašli su u sazviježđu Djevice Super-Zemlju 61 Virginis b, koja kruži oko zvijezde masom i svjetlinom slične našem Suncu, udaljene od nas tek nešto više od 28 svjetlosnih godina. Pronađena je također i zvijezda HD 1461, oko koje također kruže najmanje dva, a možda i tri planeta. Ova je zvijezda od nas udaljena 76 svjetlosnih godina, i također je slična Suncu.

Kasnija će istraživanja pokazati koliko su svi ovi planeti slični Zemlji, i koliko su njihove matične zvijezde slične Suncu. Možda se u nekoj skoroj budućnosti ni Sunce ni Zemlja neće više pisati velikim početnim slovom.

 

znanost.com

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno