Utorak 26 Rujan 2023

Pretraga

Prirodne znanosti

Na dnu rudnika znanstvenici naslutili trag tamne tvari, zagonetke svemira

28 Pro 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Na tu objavu fizičari u Santa Barbari reagirali su ne samo veseljem i pljeskom nego neobuzdanim histeričnim vrištanjem, što dovoljno govori o značenju za znanost.

tamna, tvar
Međunarodna je skupina fizičara kasno u četvrtak objavila da su na dnu napuštenoga rudnika željeza u Minnesoti instrumentima vjerojatno zabilježili trag zagonetne podatomske čestice poznate kao tamna tvar. Kozmolozi, na temelju onoga što se događa u vidljivom svemiru, zaključuju da ona postoji i aktivno sudjeluje u oblikovanju svemira. Tamna tvar ima masu, ali se ne odaje elektromagnetskim zračenjem, pa nije sa Zemlje vidljiva ili dokučiva ni u jednom spektralnom području.

Prema mjerenjima utjecaja masa na nebeska tijela vidljiva sa Zemlje, svemir se sastoji od 23 posto tamne tvari, a pritom čak 72 posto ostatka svemira ispunjava jednako zagonetna tamna energija. Svijet kakav poznajemo i u kojemu živimo, a od kojega su sazdane zvijezde i planeti, a temeljen je na materiji i atomima, čini tek 4,6 posto poznatoga svemira.
Toliko o tome koliko zapravo znamo. U rudniku u Minnesoti instrumenti su u dvije godine zabilježili dva slaba izboja topline u naslagama germanija i silicija rashlađenih blizu temperature apsolutne ništice. Fizičari se ograđuju, pa i žale što je tako, da postoji 20-postotna mogućnost da je tomu što su instrumenti zabilježili mogući uzrok strujanje pozadinske radioaktivnosti.

- Rezultati su izazovni, ali nažalost ne smijemo zaključiti ništa što bismo sa sigurnošću tvrdili - rekao je Gordon Kane, fizičar sa Sveučilišta Michigan. Zato se užurbano priprema ponavljanje pokusa s mnogo osjetljivijom opremom.
Osim u Chicagu, članovi tima Jodi Coley sa Sveučilišta Southern Methodist u SLAC-u i Lauren Hsu u Fermilabu također su izvijestili javnost o rezultatima tima Cryogenic Dark Matter Search. Najavili su da će pojedinosti o nalazu napisati u znanstvenom radu.

Potvrda da je otkriven trag tamne tvari snagom dokaza išla bi u prilog uzbudljive teorije o naravi postojećega svijeta, poznat u fizici kao supersimetrija. Jednako su za nju zainteresirani fizičari u CERN-u, koji rade na potvrdi, opovrgavanju ili mjerenju rezultata koji bi utvrdili ono što su  izračunali, kao i astronomi koji već neko vrijeme svim raspoloživim snagama istražuju tamnu tvar u svemiru. Tamna tvar je u središtu svih modernih teorija o karakteru materijalnoga svijeta, poput teorije nizova koja objedinjuje djelovanje svih poznatih sila u prirodi.

Ta su tri izvještaja kasno u četvrtak prekinula nagađanja da su fizičari na pragu epohalnoga otkrića, ali da ga taje, kako se od početka tjedna sve žešće nagađa po forumima.
Fizičari Instituta za teorijsku fiziku Kavli u Santa Barbari, koji su na videokonferencijskim ekranima pratili konferencije triju znastvenika, na objave su oduševljeno reagirali histeričnim vrištanjem. Citat u kurzivu je doslovan, a pametnome neupućenom u modernu fiziku i to je dosta o važnosti objavljenoga.

Valja naglasiti da moguće prvo poznato detektiranje tamne tvari u fizici ni na koji način nije povezano s pojmom tamne energije.

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno