Subota 11 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Medicina

Mutirani virus H1N1 opasniji i otporan na Tamiflu

23 Stu 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
tamiflu Virus svinjske gripe u Norveškoj mutirao je i dublje prodire u dišne puteve, dok je onaj koji je zabilježen u Britaniji otporan na Tamiflu.
Norveški institut za javno zdravstvo upozorio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da su otkrivena tri slučaja mutacije pandemijskog virusa H1N1, koji bi mogli uzrokovati još težu bolest.
'Norveški institut za javno zdravstvo izvijestio je WHO da je u trima slučajevima zaraze virusom H1N1 otkrivena mutacija koja bi mogla uzrokovati još opasniju bolest, zbog toga što dublje prodire u tkivo dišnih puteva' stoji u priopćenju WHO-a.

Također istaknuto je i kako je virus izoliran polazeći od prvih dvaju smrtnih ishoda svinjske gripe u toj skandinavskoj zemlji i od još jednog pacijenta koji je teško obolio od gripe' dodaje se u priopćenju. No, WHO dodaje i kako su su norveški znanstvenici ispitali uzorke više od 70 pacijenata zaraženih H1N1 i da u tim slučajevima 'nisu utvrđeni drugi slučajevi mutacije'.

Mutacije otkrivene i u Kinu, Ukrajini, Brazilu...

Organizacija naglašava kako je virus, unatoč mutaciji odjetljiv na osjetljiv na antivirusne lijekove, oseltamivir i zanamivir, te da istraživanja pokazuju kako trenutačno raspoloživa cjepiva protiv svinjske gripe pružaju kvalitetnu zaštitu.

No, unatoč svemu tome WHO smatra kako je važnost mutacije teško predvidijeti, jer im za to nedostaje veća količina informacija, ali se ističe kako mutacija virusa gripe uglavnom ne utječe na glavne značajke virzsa i bolesti koju isti uzrokuje.

AFP piše kako je oko 680.000 žitelja Norveške dosad zaraženo virusom H1N1, a od posljedica bolesti preminule su 23 osobe.

Osim u Norveškoj, slučajevi mutacije virusa od travnja su otkriveni u Brazilu, Kini, Meksiku, Japanu, Ukrajini i u SAD-u. Po posljednjem izvješću WHO-a objavljenom u petak, u svijetu je od nove gripe dosad umrlo 6750 ljudi, ili još petstotinjak u posljednjih sedam dana.

Tamiflu u nekim slučajevima od nikakve pomoći


No, u Welsu nije tako 'sjajno' kao u Norveškoj. Naime, na tom području pet osoba, a koje su oboljele od mutiranog virusa svinjske gripe ne reagiraju na tretman Tamifluom. Tamošnji liječnici tvrde kako postoji velika mogućnost da je u tim slučajevima nije riječ o individualnim mutacijama, već se one mogu prenositi s jedne na drugu osobu.

Ukoliko se takva mutacija proširi cjepiva koje razvijaju gigantske medicinske korposracije mogla bi postati sasvim neučinkovita. Slučajevi otpornosti na Tamiflu dosad su zabilježeni diljem svijeta, no nije nije dokazano kako je otporan virus prenesen s jedne osobe na drugu.

http://www.javno.com
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno