Četvrtak 16 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Medicina

Stvoren prvi učinkoviti eliksir života

13 Srp 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Znanstvenici su uspjeli stvoriti 'čudotvoran' lijek koji bi ljudski život mogao produžiti za desetak godina.

slike lijekova koje uzimaju pacijentiPrema izvješću predstavljenom u časopisu Nature pilula se temelji na supstanci koja je pronađena u tlu na Uskršnjem otočju, jednom od najudaljenijih i najtajanstvenijih područja  svijeta. Kemikalija je u testiranjima očekivani životni vijek životinja produžila za čak 38 posto. Iako još nije prikladna za ljudsku uporabu, znanstvenici vjeruju da će to biti prva generacija djelotvornih pilula za produženje života.

Lijek, nazvan rapamicin, trenutno se koristi kao imunosupresor prilikom transplantacije organa te u operacijama srca, a testiraju se i njegova antikancerogena svojstva.

Voditelj istraživanja na Sveučilištu u Teksasu, dr. Arlan Richardson, kaže kako već dugo istražuje starenje. „U 35 godina, koliko istražujem proces starenja, pojavljivali su se mnogi izumi protiv starenja, no nikada nisu bili djelotvorni. Nisam očekivao da ću za života otkriti pilulu protiv starenja, međutim rapamicin puno obećava“.

Richardsonov tim vjeruje da bi se lijek na tržištu mogao pojaviti kroz deset godina...

Za očekivati je da bi pilula dugovječnosti mogla pokrenuti velike promjene u društvu, prije svega u mirovinskom sustavu - odgoditi odlazak ljudi u mirovinu. No istraživanja bi tek trebala pokazati kakvu će kvalitetu imati tako produžen životni vijek, odnosno hoće li također odgoditi i karakteristične staračke bolesti.

Časopis Nature piše kako je tim kemikaliju testirao na oko 2000 laboratorijskih miševa prosječne starosti oko 600 dana, što je ekvivalent ljudskih 60 godina. Četvrtina miševa dobivala je uobičajenu hranu, dok su ostali u njoj konzumirali i kemikaliju s Uskršnjih otoka. Lijek je produžio maksimalno trajanje života miševa sa 1094 dana na 1245 kod ženki te sa 1078 na 1179 kod mužjaka. U prosjeku život miševa je produžen za 9 do 14 posto. Od trenutka kada je terapija započeta lijek je produžio očekivano trajanje života ženki miševa za 38 posto, a mužjaka za 28 posto. Znanstvenike je zapanjila činjenica da je kemikalija bila tako djelotvorna iako je primijenjena tek u poznoj fazi njihova života.

Tim namjerava pronaći neki sličan lijek koji bi manje agresivno djelovao na obrambeni sustav organizma. (njd)

lijek, za, produžavanje, života, otkriven

 

izvor: jutarnji.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno