Subota 11 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Medicina

Mozak se mjenja cijeli život i prolazi 5 faza

29 Tra 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

razvoj mozga u malog djetetaDo prve godine razvijaju se emocije, privrženosti, planiranje, radna memorija i pozornost. Znatiželjni mališani upijaju nova znanja poput spužve

Tijekom života, mozak prolazi više promjena od svih ostalih dijelova tijela, tvrde znanstvenici. Aktivan postaje još u majčinoj utrobi - već od 32 tjedna počinje prepoznavati glazbu, majčin glas i njezin miris. Prve tri godine najvažnije su i za mozak. Istraživanja su pokazala da brižni roditelji i igre poput virenja, slaganja kockica, sortiranja oblika i dječjih pjesmica povećavaju inteligenciju te stvaraju interes za učenje koji traje cijeli život. Učenje sviranja u djetinjstvu također ima dugoročan utjecaj na mozak i poboljšava prostorne, matematičke te vještine rezoniranja. Za sebičnost, neodgovornost i razdražljivost kod tinejdžera nisu krivi samo podivljali hormoni, nego i njihov mozak koji se još uvijek razvija i organizira. Usmjere li svoju energiju u stjecanje novih iskustava, bilo to čitanje, izražavanje kroz umjetnost i glazbu ili putovanje svijetom, mogu oblikovati svoj mozak u moćan prirodni stroj. No, uživanje droga i stresni događaji, pa bilo to i slomljeno srce, mogu dovesti do problema s raspoloženjem u kasnijem životu. Svoj vrhunac mozak doseže s 22 godine, kada najbolje pamti i najbrže rješava probleme. Te urođene sposobnosti s godinama opadaju, a zamjenjuju ih životna iskustva i stečene vještine, tako da ukupna inteligencija ostaje stabilna. Nova istraživanja pokazuju da mozak cijeli život stvara nove stanice koje se povezuju s drugima. No, da bi mozak i u starosti ostao britak, potrebna mu je vježba, druženje i što manje živciranja oko sitnica.

>>> Za stvaranje potrebnih 100 milijuna moždanih moždanih stanica, nerođenoj bebi treba puno hranjivih tvari. Ponestane li mu folne kiseline, vitamina B12, željeza ili cinka, mozak može imati problema.

>>> Do prve godine razvijaju se emocije, privrženosti, planiranje, radna memorija i pozornost. Znatiželjni mališani upijaju nova znanja poput spužve, a čak i obične igre potiču razvoj mozga.

>>> Mozak tinejdžera neprestno stvara nove poveznice, a čisti one stare. Centar za kontrolu poriva, prosudbe i odlučivanje sazrijeva poslijednji, tek nakon puberteta.

>>> Mozak je potpuno razvijen u dobi od 22 godine, no njegov vrhunac traje samo pet godina, a nakon toga njegove sposobnosti opadaju. Ipak, raste tzv “kristalizirana inteligencija”, odnosno životna mudrost.

>>> Sa 65 godina većina ljudi postaje pomalo zaboravna. No, pad sposobnosti znatno se može usporiti vježbama - od onih tjelesnih, do rješavanja križaljki i igranja na računalu.

 

Izvor: 24sata.hr

kako razviti, intelektualne, sposobnosti, malog, djeteta

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno