Petak 10 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ekologija

Uskoro stiže jeftina sunčeva energija

05 Ruj 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
jeftina, sunceva, energija, sunceSolarne ćelije uskoro će se moći u obliku tinte bojati po krovovima ili zidovima kuća, a energija Sunca postat će znatno jeftinija, piše časopis Science Daily.

Brian Korgel sa Sveučilišta u Texasu tvrdi da bi boje sastavljene od nanočestica koje upijaju zrake Sunca trebale zamijeniti skupe standardne ćelije.

„Sunce daje gotovo neograničene količine energije, međutim sadašnja je tehnologija preskupa te ne može konkurirati fosilnim gorivima“, objasnio je Korgel.

Njegov tim stoga posljednje dvije godine radi na jeftinim nanomaterijalima. Prema njihovom izviješću nanomaterijali bi se mogli tiskati na plastične folije ili čelične površine, a s vremenom i na površine kuća... „Trebat će kuću obojiti materijalom koji upija svjetlost i nanijeti nekoliko drugih slojeva“, kaže Korgel. Nanomaterijali koje tim koristi 10.000 puta su tanji od vlasi kose, a njihove mikroskopske dimenzije omogućuju veću učinkovitost. U eksperimentima upotrebljavaju ekološki prihvatljiv i relativno jeftin materijal bakar/indij/galij-selenid (CIGS). Budući da je poluproziran mogao bi se tiskati i na prozorska stakla koja bi djelovala kao solarne ćelije. Trenutna učinkovitost materijala je samo jedan posto, a da bi bio komercijalno upotrebljiv treba je povećati na 10 posto. Međutim, tim je optimističan. Vjeruju da će se u uporabi naći kroz tri do pet godina.

izvor: jutarnji.hr
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno