Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Ekologija

'Izumio sam motor koji pokreće voda i grijalicu na vodenu paru'

09 Lis 2012
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
motor_na_vodu

Inovatori tvrde da nije posrijedi nikakav trik jer njihov motor zaista u potpunosti pokreće voda.

Poznati brodski inovator Ivan Jakobović predstavio je još dva u nizu od tridesetak svojih inovativnih dostignuća. S kolegom Darkom Samardžijom iz brodske Industrijsko-obrtničke škole dovršio je rad na projektima motora te grijalice na vodu. Inovatori tvrde da nije posrijedi nikakav trik jer njihov motor zaista u potpunosti pokreće voda. Nije, kažu, riječ o HHO sustavu po principu vodika.

  Ovo je nešto zaista novo. Znamo da se vodik koristi kao gorivo koje ima najveću energetsku vrijednost, ali može se iskoristiti i voda. Riječ je o jednoj fazi pregrijane vodene pare i kavitaciji vode, pojavi kojom se iz vode dobiva velika količina energije. HHO sustav izbjegavamo jer je plin koji se njime proizvodi suh i eksplozivan, ali u kombinaciji sa sustavom kavitirane vode on daje izvrsne rezultate – kaže Jakobović, koji je motor testirao na svom traktoru. Za tri dana potrošio je, kaže, samo nekoliko litara nafte i uštedio 80 posto goriva. Da bi se motor na vodu pokrenuo, potrebno mu je samo jedan posto benzina i aditiva, a ima široku primjenu, tvrde njegovi tvorci. Tko ga se boji ugraditi u auto, može ga koristiti za kosilicu, agregat ili druge uređaje koji ne zahtijevaju velika financijska ulaganja. Isto se odnosi i na grijalicu na vodu. Riječ je o uređaju sličnom uređaju za zavarivanje na vodu, koji je Jakobović već predstavio, samo što je ovaj prilagođen za grijanje velikih poluotvorenih prostora poput terasa ugostiteljskih objekata, a može se koristiti i u plastenicima. Dosad su se uglavnom koristile grijalice na butan-propan, koje su preskupe i neekonomične.

Bez spremnika vodika

– Na ovaj način nastala vodena para u zraku kondenzira čestice prašine i dima i spušta ih na zemlju. Naša grijalica radi na principu elektrolize vode, ima jednak utrošak energije kao žarulja od 200 W, a energetska moć joj je tolika da može grijati 150 kvadrata prostora. Uz to je i sigurna jer nema spremnika vodika – tvrdi Samardžija. Pojedini dijelovi grijalice atestirani su, ali još nisu stigle sve dozvole da bi izumi mogli izaći i na tržište. Razlog je, tvrde brodski inovatori, to što su “njihove ideje konkurencija klasičnim sustavima grijanja pa je papirologija odmah komplicirana.”

 

izvor: vecernji.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno