Subota 2 Prosinac 2023

Pretraga

Mračne šetnje Zagrebom

06 Stu 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 

kamenita vrataPovodom Noći vještica, ekipa iz Secret Zagreb Walks priredila je posebno mračne šetnje Gornjim gradom, uz posebno mračne priče o srednjovjekovnom Zagrebu. Budući da su karte za ove ture planule, organizatori su odlučili da će se program nastaviti i u toku studenog.

 


Za posebne mračne šetnje, organizirane povodom Noći vještica, ovoga se tjedna tražila karta više, priča nam Iva Silla, autorica projekta Secret Zagreb Walks: "Istina je, odaziv je odličan. Zapravo, Opsjednuti Zagreb je u našoj „standardnoj“ ponudi i svakodnevno ga se može rezervirati na engleskom jeziku, a otprilike jednom mjesečno na hrvatskom. Međutim, ovog ljeta smo radili gotovo isključivo s turistima pa smo odlučili uoči Noći vještica pojačati razglede na hrvatskom te su oni na rasporedu 13 dana za redom zaključno s 31.10. i doista se javilo puno ljudi, pogotovo u ovom zadnjem tjednu kad se doista tražila karta više."

 

Riječ je o takozvanoj turi duhova, kakve su prisutne u brojnim turističkim odredištima diljem svijeta, pojašnjava Silla. I Zagreb ima puno toga za "reći": "Uoči Noći vještica, malo smo izmijenili turu, dodali smo još priča, a vodič je strašniji nego inače. Obično nam dolazi publika zainteresirana za raznolike kreativne i kulturno-turističke sadržaje, a sada bi htjeli doći baš svi, iako ture i nisu baš prikladne za manju djecu. Izgleda da je sve više ljudi ponijela zabavna strana Halloweena. Pa, iako mnogi negoduju zbog „usvajanja američkih običaja“, po meni je ovo odlična prigoda da, unatoč strašnoj krinci, otkrijete nešto novo, jer su ovi sadržaji ispod maske vrlo poučni."

 

kamenita vrata1Većinom su to povijesne priče. Ima i legendi, ne samo zagrebačkih, već starih hrvatskih, čak i ostataka slavenskih vjerovanja, ali najviše je riječ o pomalo "nelagodnoj povijesti". Primjerice, govori se mnogo o nekadašnjim grobljima u samom središtu grada, i sigurno je najatraktivniji, ali najjeziviji, posjet zaboravljenom Jurjevskom groblju koje još uvijek čuva ostatke svoje bivše svrhe, prepričava nam Silla neke od detalja ovih zanimljivih obilazaka.

 

Inače, Secret Zagreb Walks je mini brand neobičnih razgledavanja Zagreba. Ture su prepune zanimljivih anegdota i činjenica iz zagrebačke povijesti, ali i hrvatskog folklora. Također su prilika da se prisjetimo nekih značajnih Zagrepčana. No, Secret Zagreb ne čini to na uobičajen način, nizanjem podataka iz njihovog životopisa, već izvlači zanimljive pojedinosti koje se lako pamte, i bude interes posjetitelja za daljnjim istraživanjem povijesti grada. "Najbolji dokaz da smo na dobrom putu je što već imamo neke goste koji su bili na više naših razgleda.", misli Silla.

 

Iza projekta Secert Zagreb Walks krije se mala tvrtka Kazivačice, odnosno naša sugovornica Iva Silla, inače licencirani turistički vodič, koja se bavi i pisanjem. Razgledi grada izrasli su iz njenog bloga Secret Zagreb . Informacije crpi iz povijesne literature, koje, kaže, ima napretek: "Informacija ima toliko, da je svakom turističkom vodiču u Zagrebu koji drži do sebe i konstantno nadopunjava svoje znanje, teško suzdržati se da ne govori i više nego što je potrebno. Naša prednost je da je literatura uglavnom na hrvatskom jeziku, što znači da strani posjetitelji, kojih je ove godine bilo preko tisuću, neće moći pronaći ove informacije na internetu."

 

Osim Opsjednutog Zagreba, Silla je osmislila i druga tematska razgledavanja. Uspavani zmaj predstavlja legende o zmajevima na ovim područjima, prisjeća se običaja vezanim za blagdan Jurjevo, i obilazi skulpture koje predstavljaju zmajeve. Tura Zagrebarium se najviše oslanja na izumitelje, znanstvenike, ali i druge jedinstvene priče iz zagrebačke povijesti. Zagrebački duhovi Božića se prisjeća starih zagrebačkih zima i adventskih običaja. "Često organiziramo i prigodne razglede, poput posebnog obilaska povodom Jurjeva, ili ovog izdanja Opsjednutog Zagreba povodom Noći vještica. Osim toga, u ponudi imamo i igre poput Lova na vještice ili Lova na zmaja, koje su također inspirirane gradskom poviješću i na zanimljiv način uključuju posjetitelje u istraživanje grada", navodi Silla.

 

Više informacija o projektu i obilascima možete pronaći na hr.secret-zagreb.com ili na www.facebook.com/SecretZagrebWalks.
- See more at: http://www.lokal.hr/clanak/mracne-setnje-zagrebom#prettyPhoto

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno