Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Tesla - genij za budućnost

07 Srp 2014
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

tesla 07072014 wikiOVAJ tjedan od srijede do petka u Zagrebu se održava manifestacija Tesla and Friends, čiji je cilj javnosti predstaviti nepoznate činjenice o ovom velikom znanstveniku.

Tko je bio Nikola Tesla? Za većinu svjetske populacije, jedan od dvojice genija koji su ikad kročili Zemljom. Drugi je De Vinci. Čovjek je to koji je zaslužan za većinu elektronike koju vidite oko sebe. Učinio je mnogo toga o čemu današnji znanstvenici mogu samo sanjati, između ostalog naelektrizirao je cijeli naš planet jednim jedinim eksperimentom.

Njegov um nije poznavao granice, mnogi su ga smatrali čudakom, životinje je volio više od ljudi, iz prirode je crpio ideje za svoje izume. Umro je sam, u hotelskoj sobi u New Yorku. No gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za Teslu. Njemu u čast petu godinu zaredom idući tjedan počinje manifestacija Tesla and Friends...

 

"Ove godine obilježavamo i prvi dan Nikole Tesle u Hrvatskoj, dan znanosti, inovacija i tehnologija. Po tome je ova godina i ovaj događaj posebno važan zato što obilježavamo i nacionalni praznik, Dan Nikole Tesle", rekla nam je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost, koja je i glavni organizator manifestacije.

Događaj počinje 9. srpnja, konferencijom Tesla u Zagrebu, koja će se održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Draškovićevoj 45. Na konferenciji sudjeluje sedam predavača iz Hrvatske i drugih zemalja EU-a...

"Među predavačima će biti osim znanstvenika, sveučilišnih profesora, kustosa, kako iz Hrvatske tako i iz Srbije i Austrije. Dolazi nam i redatelj koji će napraviti kratak prikaz svog dokumentarnog filma. Ulaz je slobodan i pozivam građane da dođu."

Na konferenciji se može saznati i što se čuva u muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Drugi dan manifestacije, na Teslin rođendan, održat će se polaganje cvijeća na njegov spomenik u središtu Zagreba, što će biti popraćeno kratkim glazbenim programom te simboličnim puštanjem golubice koja je obilježila Teslin život.

Isti dan u 19 sati u hotelu Esplanade održat će se svečanost dodijele nagrade Nikola Tesla - genij za budućnost.

"Bit će prikaz kratkog filma što je predstavništvo UN-a u Hrvatskoj snimilo za ovaj događaj, a zove se Djeca svijeta Tesli za rođendan."Treći dan manifestacije u Tehničkom muzeju održat će se demonstracijsko predavanje, a od ove godine ima i nekih novosti...

"Imamo na Bundeku u 21h predstavu Mehaničke figure, naše poznate redateljice i umjetnice Helene Bulaje prikazat će jedan performance koji je ona snimala prije par godina po cijelom svijetu putevima Nikole Tesle."

Generator, izmjenična struja, radio, televizor, računala, mobiteli, daljinsko upravljanje, električni automobil - samo su neki od Teslinih izuma, a mnogi njegovi patenti javnosti su još uvijek nedostupni. Istraživao je zakonitosti prirode, na temelju kojih je kasnije izumljen robot.

Zalagao se za obnovljive izvore energije i podizanje razine ljudske svijesti, a navodno je izumio i teleportaciju. Čovjek je to koji s pravom nosi epitet genija i koji je živio daleko ispred svog vremena.

 

izvor: index.hr

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno