Ponedjeljak 6 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tajna društva

APOKALIPSA PREKJUCER

23 Svi 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  sudnji_danProrok sudnjeg dana zbunjen, sljedbenici još više

 

Očito je da je 21. svibnja prošao, a da svijet nije skončao – nije bilo katastrofalnih potresa ni cunamija, nisu se oglasile nebeske fanfare, a nije zamijećen ni masovni uzlazak vjernika na nebo

Prema pisanju američkih medija protestantski propovjednik apokalipse Harold Camping u nedjelju je još uvijek bio živ, mada ne i naročito dobro raspoložen.

'Bio je to stvarno težak vikend', rekao je vođa konzervativne kršćanske zajednice okupljene oko radijske postaje Family Radio Worldwide.

'Tražim odgovore. Trenutno ne mogu ništa više reći. U ponedjeljak se vraćam na posao pa ću tada reći nešto više', rekao je samozvani prorok komentirajući razočaravajući ishod svojih najava.

Iako su reakcije Campingovih sljedbenika različite, nema sumnje da će barem danas njegova frekvencija biti jedna od slušanijih.

'Nisam tako razočaran kao neki drugi jer mu nisam u potpunosti vjerovao', rekao je u nedjelju jedan od vjernika koji je htio ostati anoniman jer nije htio javno priznati svoju skepsu. Sredovječni stanovnik Oaklanda kaže da sluša Campinga još od 1993. kada je vođa sudnji dan najavljivao za 1994. godinu. No smatra da ova dva promašaja ipak ne znače da je Campingova poruka pogrešna.

'Znam da je ono što govori utemeljeno u Bibliji. Međutim, nikada nisam bio od onih koji su vjerovali da je sve što kaže istina. Ne mislim ga prestati slušati.'

Ovo mišljenje ne dijele i pripadnici drugih američkih kršćanskih zajednica.

Pred Campingovim sjedištem u Oaklandu, koje je u nedjelju bilo zatvoreno i u mraku, okupili su se kritično raspoloženi vjernici jedne druge skupine iščekujući dolazak prorokovih sljedbenika.

'Htjela bih ih ohrabriti da ne izgube vjeru jer su slušali vuka u janječoj koži, a Isus je upozorio da će biti vukova u janječoj koži, rekla je Jackie Alnor. Američka blogerica na temu sudnjeg dana smatra da je Camping iskrivio božje riječi te da samo bog zna kada će svijet skončati.

'On je u velikim problemima s bogom. Dao je ljudima koji mrze kršćanstvo priliku da ga mrze još više', ističe Alnor.

Na drugoj strani grada, u oaklandskom masonskom centru, okupila se skupina od par stotina ateista koji su završetak 'sudnjeg dana' obilježili na svoj način.

'Znamo da Camping nije ni prvi ni posljednji koji je to učinio', rekao je Mike Gillis. Jedna druga skupina ateista u Tacomi je u subotu navečer organizirala 'tulum uznesenja' i na Facebooku najavila da će uz piće dočekivati vijesti o prolasku sudnjeg dana.

Camping je prvi put najavio apokalipsu 1994., međutim, kada se ništa nije dogodilo objasnio je da je to bila godina u kojoj je bog napustio crkve.

No nekim Campingovim ozbiljnijim sljedbenicima danas vjerojatno nije do šale. Ima ih koji su žrtvovali znatnu energiju i financijska sredstva u kampanju, a Njujorčanin Robert Fitzpatrick (60) potrošio je 140.000 dolara, gotovo cijelu životnu ušteđevinu, na tiskanje i vješanje plakata kojima se najavljivala apokalipsa.

Radijski voditelj Mike Gillis iz Seattlea kaže da za tog nesretnog čovjeka sigurno ne postoji 'plan B'. 'On je doživio svoju financijsku apokalipsu', rekao je.

Ako je suditi prema jednom od voditelja postaje Family Radio Worldwide moguće je da se Camping danas uopće neće obratiti svojim razočaranim obožavateljima. Naime, član upravnog odbora FRW-a Tom Evans kaže da je 89-godišnji propovjednik ponešto zbunjen. Evans smatra da Camping javnosti duguje ispriku, a za utorak je sazvao sastanak odbora s njime koji bi trebao odlučiti što i kako dalje. Camping je prošli tjedan tvrdio kako je potpuno siguran da će se sudnji dan dogoditi 21. svibnja.

Autor
NJD
preuzeto sa
www.tportal.hr

trazim,odgovore,trenutno,siguran,dogoditi

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno