Nedjelja 12 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tajna društva

TKO POSJEDUJE HRVATSKU

23 Velj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
globusVeliko Globusovo istraživanje hrvatske imovine Tko posjeduje Hrvatsku?

Je li duboko uvriježeno mišljenje da je u proteklih dvadeset godina Hrvatska rasprodana strancima zasnovano na činjenicama ili na predrasudama? Globus je o tome prvi proveo temeljito istraživanje
Tko danas posjeduje Hrvatsku? Ako ikad, onda u tom slučaju danas vrijedi sintagma Ante Starčevića: “Bog i Hrvati”, samo, pokazat će se, obrnutim redosljedom.


Starčević, pravaški “otac domovine” i jedan od najgorljivijih pobornika hrvatske neovisnosti tada je (u drugoj polovici 19. stoljeća) na umu imao prije svega političku, a tek onda ekonomsku samostalnost Hrvatske, čijim je neprijateljima smatrao Austro-Ugarsku i Habsburgovce. Oni su se bili ispriječili između Boga i Hrvatske.
•   
Starčevića spominjem zato što nas sve duboko uvriježena predrasuda kako smo Hrvatsku rasprodali strancima baca izravno natrag u 19. stoljeće. U vremenu kad su nacionalne države bile na vrhuncu moći i značaja, oslobađanje od “tuđeg” vlasništva doista je bilo osnovni preduvjet za početak puta prema “slobodi i sreći”. Tada su gazde doista i bili gazde – apsolutni vlasnici svojih posjeda i biznisa. Kmetstvo je bilo ukinuto tek nedavno (1848.), gazdovanje je bilo ograničeno u najvećoj mjeri snagom prvog sljedećeg na hijerarhijskoj društvenoj i političkoj ljestvici. Toliko o povijesti. A čija je danas Hrvatska?
Jedini je odgovor – i naša i svačija i ničija. Naša zbog načelno izjednačenih mogućnosti, svačija jer je svatko dobio priliku proporcionalnu vlastitim mogućnostima ili barem ambiciji, ničija jer nitko nije odnio konačnu pobjedu (“možete nas zvati i Hotentotima, svejedno je”, da posljednji put parafraziram Starčevića).
Statistički to izgleda ovako: država danas posjeduje ukupnu (tvrdu) imovinu vrijednu 120 milijardi eura i najveći je posjednik u Hrvatskoj. Nakon nje najveći je vlasnik nekretnina Katolička crkva, pa slijede jedinice lokalne uprave. Od 100 najvećih hrvatskih kompanija njih 75 danas je u hrvatskom većinskom vlasništvu, državnom, privatnom i mješovitom. Od velikog izlaska državnih tvrtki na burzu 2007./2008. više od 20 tisuća građana postalo je dioničarima hrvatskih kompanija. Od gotovo dva milijuna stambenih jedinica (kuća i stanova) u Hrvatskoj je 92 posto u privatnom vlasništvu. Jesmo li rasprodali Hrvatsku? Ni govora.
Ok. Što je onda s Plivom, Inom, Siemensom, Ericsson-Teslom, HT-om, Dukatom? Što je s bankama i željezarama?
napisao
vikktor vresnik
izvor
www.jutarnji.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno