Utorak 14 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

Amerikanci i Kinezi već četiri godine tajno vode rat u orbiti

05 Velj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
y257559529492136

SAD je godinu dana panično razvijao sustav kako bi dostigao Kineze.

Vrlo vjerojatno toga niste ni svjesni, ali SAD i Kina u svemiru već pune četiri godine potajno vode rat dalekometnim raketama, a napetost je toliko kulminirala da je Washington poručio Pekingu da će vojno intervenirati na Zemlji da bi zaštitio svoje interese. Prema dokumentima objavljenima na WikiLeaksu, do kojih je došao britanski Daily Telegraph, sve je počelo u siječnju 2007. kada je Kina potpuno neočekivano balističkom raketom pogodila svoj vlastiti telekomunikacijski satelit koji je na visini od oko 750 kilometara iznad Zemlje kružio u orbiti.

Među Amerikancima je zavladao šok jer se vjerovalo da u tome trenutku ne postoji ni jedno oružje koje izravnim pogocima može rušiti satelite na toj visini. Upravo je razvoj takvih raketa, ali i laserskih zraka, poznatih kao “rat zvijezda”, kojima je moguće sa satelita presretati rakete ispaljene sa zemlje, predstavljao preokret u hladnom ratu osamdesetih godina prošloga stoljeća. Nakon američke najave razvoja ovog oružja, SSSR je priznao da ne može pratiti utrku u naoružanju te su Amerikancima ponudili političke koncesije, nakon čega je Reagan naložio obustavu razvoja ovog oružja.

Vidjevši da Kinezi posjeduju rakete kojima mogu uništavati satelite, SAD je panično počeo razvijati svoj program te su u siječnju 2008. i oni raketom skinuli svoj prvi satelit iz orbite, a potom zaprijetili Kinezima da će vojno intervenirati na Zemlji ako se njihove provokacije nastave. Ipak, Kinezi su novo ispaljivanje obavili prošle godine.

 

Izvor: dalje.com

amerika, i, kina, vode, rat, između

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno