Utorak 14 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

Pentagon bez dokaza o vezi Meninga i Asanža

02 Velj 2011
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
asangeAmerički istražitelji nisu uspeli da pronađu dokaze koji direkto povezuju osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža i Bredlija Meninga, vojnika koji je osumnjičen da je preneo poverljiva dokumenta sajtu, prenela je televizija NBC.

Džim Miklaševski, glavni dopisnik za Pentagon američke televizijske stanice NBC izjavio je da su mu izvori u američkoj vojsci preneli da nisu bili u stanju da detektuju kontakte između Meninga i Asanža.

Kako prenosi NBC, zvaničnici kažu da iako je istragom otkriveno da je Mening nezakonito presnimio desetine hiljada dokumenata na svoj računar i preneo ih neovlašćenom licu, nisu uspeli da pronađu ni jedan dokaz da je on fajlove predao direktno Asanžu ili da je imao bilo kakav kontakt sa prvim čovekom WikiLeaksa.

Ukoliko se ti navodi potvrde to znači da američke vlasti nemaju realne šanse da uspešno procesuiraju ili izruče Asanža zbog curenja hiljada poverljivih dokumenata. NBC takođe javlja da je komandant vojnog zatvora Kvantiko, u kojem se nalazi Mening, premašio svoja ovlašćenja kada je redova stavio pod režim nadgledanja zbog mogućeg samoubistva i da su vojni advokati ukinuli te mere.

Vojni zvaničnici kažu da komandir brigade Džejms Averhart nije imao ovlašćenja da stavi Meninga pod takav režim nadgledanja i da je jedino medicinskom osoblju dozvoljeno da inicira takav poziv.

Zvaničnici kažu da je, nakon što je Mening navodno odbio da ispunjava naređenja svojih čuvara, Averhart redova proglasio “sklonim samoubistvu”. On je potom stavljen pod režim nadgledanja od potencijalnog samoubistva, što znači da je stavljen u posebnu ćeliju bez većeg dela odeće i da su mu oduzete naočari za čitanje, kako ne bi tim predmetima naudio sebi. Međutim, na urgiranje vojnih vlasti, Avarhart je ukinuo taj restriktivni režim nadgledanja.

Mening, međutim, ostaje u vojnom pritvoru u svojoj ćeliji, u kojoj provodi 23 sata dnevno, uz jedan sat vežbi i gledanja televizije. Njegov tretman je privukao kritike organizacija za ljudska prava, poput Amnesty Internationala, koji kažu da on živi u “nehumanim” uslovima.

Mening je označen kao zatvorenik “maksimalnog nadzora”, uprkos tome što nema istoriju nasilja ili disciplinskih kazni u pritvoru. To znači da su mu ruke i noge okovane lancima tokom svih poseta i ne dozvoljava mu se mogućnost da radi, što znači da bi morao da izađe iz svoje ćelije.
O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno