Ponedjeljak 29 Studeni 2021

Pretraga

Misterije - Neobjašnjivo

Drevni izvanzemaljci ili podvala? Čudna misterija enigmalita

14 Pro 2020
(Reading time: 4 - 8 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Tijekom povijesti bilo je tajanstvenih artefakata koji su godinama prkosili našem razumijevanju i shvačanju. S vremena na vrijeme naizgled se pojavi neobičan objekt koji izaziva ono što mislimo da znamo o našoj povijesti, bilo da su to nemogući fosili, čudni uređaji izgubljeni u magli vremena i drugi kojekakvi predmeti. Jedno od takvih misterioznih otkrića je ono za što se tvrdi da je moderni, napredni uređaj zakopan u drevnoj stijeni, o kojemu se raspravlja od njegova otkiča 1998.

johnjwiliams3

Dakle, 1998. inženjer elektrotehnike John. J. Williams je navodno inače sasvim uobičajenog dana bio na planinarenju u planinskoj divljini negdje u Sjevernoj Americi. Mjesto nikada nije izričito imenovano, ali Williams inzistira da je bilo "daleko od ljudskih naselja, industrijskih kompleksa, zračnih luka, tvornica i elektroničkih ili nuklearnih postrojenja." Dok je šetao, primijetio je kako neobično oblikovana stijena strši iz zemlje, a nakon što ju je iskopao, mogao je vidjeti da je to bio drevni granit, a u njega je ugrađen ono što se činilo kao moderni, 3-pinski električni utikač, promjera oko 8 mm, iglice uređaja visoke oko 3 mm. Radoznao, Williams je pokušao izvući utikač, ali na svoje zaprepaštenje utvrdio je da se sjedinio sa samom stijenom, što je izgledalo uistinu čudno s obzirom da je sama stijena bila apsolutno drevna i izgledala je netaknuta bilo kakvim čovjekovim utjecajem.

johnjwiliams
Prema Williamsu, utvrdilo se da je stijena sastavljena od granita, kvarca i feldspata, za koje se procjenjuje da su stare najmanje 100 000 godina. Tvrdi da je anomalijski objekt u njoj dao pregledati inženjeru i geologu, koji nisu mogli prepoznati od kojeg je materijala napravljen i otkrili su da naizgled očita elektronička komponenata ne pokazuje baš nikakve dokaze o tome da je zalemljena, zavarena i naljepljena na tu stijenu, te je dodatnom analizom pokazala i slabu magnetsku privlačnost. RTG snimke stijene navodno su pokazale na neku nepoznatu strukturu unutar kamena, a pronađene su i otopljene mrlje neke vrste metala oko periferije tog tzv.čepa. NAdalje, navodno se smatralo da kakav god da je bio čep i čemu got da je služio, očigledno je bilo da je nastao nakon samog formiranja stijene, što indicira da je u nju umetnut nkom vrstom proizvodnog procesa, a nikako ne prirodno. Williams je misteriozni uređaj nazvao "Enigmalith", što je kombinacija riječi "enigma" i "monolit", pa se tako pojavio prilično čudan misterij. Kako se ovaj očito umjetni objekt stopio u slojeve stare desetine tisuća godina? To puno ovisi o tome koga pitate.

Prema samom Williamsu, ovo je očit dokaz za naprednu drevnu civilizaciju ili alternativno za izvanzemaljce. Međutim, drugi nisu toliko sigurni. Puno je upitnika o ovom otkriću koji su izneseni, a ne najmanje važno je da je Williams uvijek odbijao otkriti točno gdje ga je pronašao, braneči se da tako spriječava ljude da pohode tu lokaciju i možebitno unište još dokaza koji se kriju oko tog lokaliteta i time nehotice unište sva nova možebitna čudesna otkriča. Također, stoji činjenica da artefakt nikad nije temeljito proučen, barem koliko sam uspio proguglati, u natoč Wiliamsovim tvrdnjama da su ga proučavali inženjeri i geolozi. Tko su onda bili ti istraživači i koje nam podatke mogu servirati? Wiliams to ne želi otkriti. No, kaže da je potpuno spreman pustiti druge da proučavaju artefakt, ALI ima poveči popis izuzetno nerazumnih zahtjeva koje bi trebali ispuniti prije nego krenete sa analizom artefakta. Neki od zahtjeva su slijedeći: Da on bude uvijek prisutan prilikom analize, da uređaj nikada ne napusti svoju trenutnu lokaciju u njegovu domu, također zadržava pravo da u svakom trenutku prekine analizu ukoliko smatra da je to potrebno, to su tek neki od zahtjeva.

Dakle da rezimiramo, u njegovu domu možete proučavati artefakt s time da je on cijelo vrijeme kraj vas i dahće vam za vratom. To je uglavnom odbilo baš sve zainteresirane znanstvenike da prouće o kakvom se točno komadu kamena radi i da li ima nešto više u tome, pa se jadni Wiliams nekoliko puta požalio u intervjuima:
"Živio sam u nadi da će se neki znanstvenoistraživački tim ili barem neki značajniji medij zainteresirati za moj nalaz i da će onda sa tim i javnost htjeti doznati što sam točno pronašao, ali zasada mni se nitko nije javio. Nisam uspio navesti niti jednog znanstvenika iz New Mexica ili sumnjičavca da čak i pogledaju moju stijenu - očito su svi oni gomila pilića kojima upravlja PC - toliko o vjerodostojnosti znanosti u Novom Meksiku."
Williams je čak išao toliko daleko da je ponudio gotovinu u iznosu od 100 dolara svima koji mogu dokazati da je riječ o laži, čini se da zanemaruje činjenicu da teret dokazivanja leži na onome tko podnosi tvrdnje, a ne obrnuto. Možda je najveći udar protiv ovog navodnog "revolucionarnog otkrića" taj što se čini da je Williams "halapljiv" i definitivno želi zaraditi novac od nalaza. Kao prvo, na svojoj web stranici naplaćuje 19 dolara samo za privilegiju pristupa cjelovitom CD Romu s preko 150 fotografija stvari i detaljnih opisa, a sam kamen možete kupiti na web mjestu za povoljnu naknadu od samo 500 000 američkih dolara. Možete tehnički pristupiti svim CD Romima besplatno, sve dok ispunjavate kriterije koje on opisuje na sljedeći način:
"Ako CDROM želite besplatno kao punu naknadu za vaše napore u moje ime, prvo ga morate opravdati dokazujući mi:
(1) da ste član medija ili autor i da radite priču koja bit će u cijelosti biti posvečena mojoj stijeni i sadržavati adresu moje web stranice;
(2) da ste bonafide znanstvenik, inženjer ili profesionalni istraživač forteanskih fenomena ili komentator i da ste zainteresirani za ocjenu moje stijene i / ili sastavljanje i / ili postanete dijelom znanstvenog tima za procjenu moje stijene i / ili kopati stranicu;
(3) Da želite postati dobročinitelj i da ćete se u ovom trenutku neopozivo i bez ikakvih kvalifikacija ili rezervacija obvezati i obvezati donirati najmanje 1.000 američkih dolara neprofitnoj organizaciji, trustu, LLC-u ili korporaciji za koju očekujem da će je kasnije usmjeriti za proučavanje i istraživanje relevantno za moju stijenu i srodne forteanske pojave."

Tu su i sve knjige s tvrdim koricama i priručnici koje možete kupiti. Doista, čini se da je velik dio Williamsove mrežne prisutnosti posvećen bubnjanju javnosti i zarađivanju novca od njegovog nalaza, što definitivno postavlja neka pitanja. Slučajno ima i web stranicu posvećenu prodaji knjiga na teme poput kontrole uma, hakiranja računala, elektroničke sigurnosti, varanja vašeg davatelja komunalnih usluga, između ostalog i sličnih tema. Glavna skeptična ideja je da je riječ o očitoj razrađenoj prijevari i shemi zarade novca te da je ovaj inženjer elektrotehnike uspio uklopiti električnu komponentu u poroznu stijenu za koju tvrdi da je čvrst granit. Ne možemo biti sigurni ni o kakvoj se stijeni radi jer je nitko doista nije dobro pogledao osim znanstvenika za koje tvrdi da su je vidjeli(a mi ne znamo tko su točno oni). Bez obzira na to, o Enigmalithu se mnogo raspravljalo i raspravlja se na NLO i paranormalnim forumima i web stranicama, i o njemu se i dalje misli kao o potencijalno stvarnom. Je li Enigmalith stvaran ili ne, to je doista vrlo čudna priča i bez obzira na to što mislite o njoj se i dalje raspravlja. Je li to istinska arheološka neobičnost ili nešto drugo?
Tko zna?
Po mome osobnom mišljenju znanstvenici ne želee ozbiljnije proučiti taj kamen jer se boje onog što bi mogli otkriti. Ovaj artefakt kakav got bio ima samo dvije mogućnosti. Prvi, koji mi se čini vjerojatnim recimo 99% jest da je ovdje riječ o vrlo složenoj podvali i to bi se znanstvenim pristupom to moglo i dokazati, no ipak mi je sumnjivih onih 1% koji bi na sve ovo bacili sasvim novu dimenziju i zbog čije bi se potvrde morali mijenjati ama baš svi povjesni udžbenici, a i ne samo oni, morali bi prihvatiti večinski da je i prije nas ovdje bila neka napredna civilizacija koje je zbog nekog razloga nestala s lica zemlje ostavivši za sobom, ovako, poneke tragove. Morali bi dakle kompleto promijeniti naše razumjevanje povijesti čovječanstva i samog načina na koji gledamo u povijest i svoje podrijetlo.

Što Vas intrigira kod ovog nalaza?

Izvori:

https://www.bluefields.eu/the-enigmalith-a-100000-year-old-electrical-component-found-embedded-in-stone/

https://mysteriousuniverse.org/2020/12/the-strange-mystery-of-the-enigmalith/

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno