Ponedjeljak 1 Lipanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

SVETI GRAL?

01 Tra 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

   sveti gral

Španski istoričari tvrde da su otkrili "sveti gral"

Dvoje španskih istoričara tvrde da je bogato ukrašen pehar, izložen u crkvi San Isidro u Leonu, na severozapadu Španije, "sveti gral" iz kog je prema legendi, Isus pio za vreme svoje poslednje večere.

 

Pomenuta bazilika čuva od sredine XI veka "pehar koji se od IV ili V veka u hrišćanskim zajednicama Jerusalima smatra peharom Tajne večere", a koji će kasnije postati mit, izjavila je Margarita Tores, profesorka srednjovekovne istorije na Univerzitetu u Leonu i koautor studije.

 

Ukrašen oniksom, zlatom i dragim kamenjem, pehar je dosad bio poznat kao čaša infantkinje Urake, ćerke Ferdinanda I, kralja Leona od 1037. do 1065.
Međutim, nakon otkrića 2011. dva egipatska pergamenta u biblioteci Univerziteta A-Azhar u Kairu i trogodišnjeg istraživanja, Tores i njen kolega, istoričar umetnosti Hose Migel Ortega del Rio, došli su do zaključka da je pehar španske princeze zaista Isusov pehar.


Zapravo, samo gornji deo pehara, rimske čaše od ahata, predstavlja legendarnu relikviju koja se tokom sedam vekova nalazila u hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, da bi potom bila poklonjenja Ferdinandu I, jednom od najmoćnijih španskih suverena tog doba.


Kralju Fernandu je čašu dao na dar emir jednog od muslimanskih kraljevstava na španskom tlu prilikom sklapanja međusobnog mira.


Nakon što su dvoje istoričara prošle nedelje predstavili svoju knjigu "Kraljevi grala", muzej bazilike San Isidro zaposeli su znatiželjnici, te je pehar morao da bude sklonjen na sigurnije mesto.


Kustosi sada pokušavaju da mu nađu adekvatniji izložbeni prostor, kazala je direktorka muzeja Rakel Haen.


"Nalazio se u sasvim maloj prostoriji, gde nije bilo moguće videti ga u njegovom punom sjaju", navela je ona za AFP.
Samo u Evropi postoji više od 200 pehara za koje se tvrdi da su sveti gral.

 

preneseno sa
http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/454121/Spanski-istoricari-tvrde-da-su-otkrili-sveti-gral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kralju Fernandu je, čašu dao na dar, emir jednog, od muslimanskih kraljevstava ,na španskom tlu prilikom sklapanja

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno