Utorak 7 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Misterije - Neobjašnjivo

Zbunjujuća lubanja otkrivena u Meksiku

13 Ožu 2014
(Reading time: 1 minute)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

meksičke-izdužene-lubanjeTijekom iskapanja na drevnom groblju u Meksiku znanstvenici su pronašli neobične, namjerno deformirane lubanje koje podsjećaju na likove strašnih vanzemaljaca iz znanstvenofantastičnog filma Alien.

 

Od 25 ljudskih kostura starih oko 1.000 godina, koji su pronađeni nedaleko od sela Onavas, čak 13 ima deformirane lubanje, a pet unakažena zubala. Stručnjaci smatraju da su deformacije, koje inače nisu uobičajene za tamošnju kulturu Sonora, izazvane iz ritualnih razloga.

Među lokalnim stanovnicima proširile su se priče da su pronađene kosti pripadale vanzemaljcima.

 

Voditeljica projekta arheologinja Cristina Garcia Moreno kaže da je ovo jedinstveno otkriće primjer mješavine tradicija različitih skupina naroda sjevernog Meksika.

'Kranijalne deformacije u srednjoameričkim kulturama koristile su se za označavanje razlika među društvenim skupinama te u ritualne svrhe, dok se sakaćenjem zuba među Najaritima označavao prelazak u adolescentsku dob', rekla je Moreno.

Proces izduživanja lubanja počinjao je obično još u ranom djetinjstvu. Glava se smještala između dvije daske koje su se pritezale tkaninama ili konopcima. Budući da lubanje djece nisu potpuno okoštale i formirane, mogu se relativno lako oblikovati međutim, takav je proces ipak morao trajati mjesecima, a mogao je biti i opasan.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6zkhTL5WQVc

 

izvor: tportal.hr

 

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno