Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Mitologija

Simbolika zmije

11 Kol 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

mojsijeva, zmija, zmija, u, mitologiji"Mit, na prvom mjestu, nije isto što i legenda, narodna priča, bajka, anegdota, ne radi se o fantaziji, fikciji. Mitovi su, osim toga, daleko više od ispričane priče – neshvatljivi su izvan svog religioznog konteksta. Kako je to jezgrovito formulirao genijalni Mirča Elijade: mit je sveti jezik, kojim se govori o primordijalnom događaju koji se odigrao na početku Vremena...Mitske ličnosti nisu ljudska bića, već bogovi ili Heroji prosvjetitelji, zbog čega njihova gesta predstavljaju tajanstvenost - čovjek ih je mogao upoznati samo mističnim iskustvom."

Nasred vrta u Edenu, bila su zasađena dva stabla, na sredini stablo života i stablo spoznaje dobra i zla. Zanimljivo da su iz te sredine izvirale četiri rijeke, okrenute na četiri strane svijeta tvoreći tako simbol križa. Jedna od njih je  i Nil kao jedna od četiriju rajskih rijeka, koji je opet simbol vina, ako se promatra dublje. Odnosno predstavlja fazu vina.

Stablo spoznaje se očito ne može izbjeći, iako ono nije cilj. Ali, bez samospoznaje, nema puta do stabla života koji je simbolički prikaz Krista, nove duhovne naravi. Zmija je skup arhetipova i ona se kroz povijest kod raznih naroda i vjera različito prikazivala i najčešće, negativno simbolički doživljavala i doživljava. Međutim, to je samo jedna strana medalje. Zmija je temelj života i čovjeka prema tomu ne možemo negirati našu zemaljsku narav. Ona je i put prema duhovnom jer se iz stare naravi, u njoj rađa novo.Razgovor Isusa i Nikodema mi je posebno drag i dubok tu se npr. spominje Mojsijeva zmija i put od nje do novog života u Kristu: "Nitko nije uzišao na nebo, osim Sina Čovječjega koji je sišao s neba. I kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji tako ima biti podignut Sin Čovječji, da svatko tko vjeruje u njega ima život vječni" (Iv 3,13-15)

Ova slika  mi je privukla pažnju, bolje rečeno simboli u njoj (na temi - "Slike, riječi, mitovi i praslike" postala ju je @mazzy_star) - index forum. Evo kakav je moj doživljaj. Na slici je u prvom planu Mojsije kao zmijonosac. Slika mi izgleda kao simbolički prikaz SZ i NZ kroz lik Mojsija i raspetog Isusa Krista. Mojsije nosi štap (božji štap) oko kojeg se omotala zmija, prikaz magijskog, pa bih to povezala i s događajima u Egiptu kroz natjecanje zmija. Faraonovi magi, vračari i snaga i pobjeda, Mojsijevog štapa.

Međutim, s druge strane u daljnjoj etapi i pojavom Isusa Krista, javlja se  druga zmija (mjedena zmija), dolazi onaj jači koji putem križa pobjeđuje Mojsijevu mjedenu zmiju. To je put iz starog u novo. Pobjeda na križu! Krist je ipak nova zmija, on čini sve novo i stara zmija se presvukla, izišla iz svoje stare kože. Put od stare raspadljive košuljice do nečeg posve neraspadljivog, ulazak u jedan posve novi i drukčiji svijet. I u Bibliji piše o staroj i novoj zmiji. Kroz Mojsija i Isusa vidim simbolički prikaz, putovanje, od starog do novog  što bi bilo i putovanje samog čovjeka pojedinačno i danas.

U starom Egiptu su inicirani nosili simbol kobre u području trećeg oka, posvećenici, kao i faraoni. To su oni koji su novorođeni, koji su budni. Simbole "Mojsija & Isusa" isto bih s tim povezala, jer na koncu Mojsije je odgojen i odrastao u Egiptu i vjerovatno je bio posvećenik. Zmija je simbol inicijacije i novog rođenja.


zmija u snu: U snu ili snovima gdje se javlja simbol zmije, detalji su isto tako važni pa i boje koje se javljaju kao i mladost, odnosno starost zmije. Onda da li puže po tlu ili leti, da li se presvlači i ostavlja stare košuljice te koju poruku nesvjesno pokušava reći. "Zmija je jedan od najvažnijih arhetipova ljudske duše. U tantrizmu to je kundalini, svijena podno kralježnice, na čakri stanja sna, ona svojim ždrijelom zatvara kanal penisa. Kad se probudi, ta zmija sikti i ukrućuje se i dolazi do slijeda uzdizanja čakri: to je plima libida, obnovljeno očitovanje života.

The end, za sad, o simbolici zmije. O kundalini energiji posebno.

izvor: yemaya.bloger.hr

mitske, zmije, u, narodnim, predajama, simbolika, zmije, san,

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno