Ponedjeljak 6 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Buđenje znanja

Warp pogon,stvarnost a ne mašta.

19 Ruj 2014
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 warp

Znanstvenici razvijaju WARP: Nadsvjetlosno putovanje izlazi iz domene SF-a
Napisao  Irena Dujmušić
Je li moguće putovati brže od svjetlosti? Novi projekt NASA-e tvrdi da može i da bi se udaljenost od 4.3 svjetlosne godine mogla prevaliti za samo dva tjedna.

Nedavno je fizičar Harold White zapanjio svijet aeronautike kada je objavio da je sa svojim timom počeo raditi na pogonu bržem od svjetlosti. Njegov predloženi dizajn, koji je rezultat ponovnog promišljanja i rada na poboljšanju Alcubierre pogona, bi mogao rezultirati pogonom koji bi odveo svemirski brod do najbliže zvijezde u roku od samo nekoliko tjedana.

 

Fizičar Miguel Alcubierre je u svom radu iz 1994., pod nazivom “The Warp Drive: Hyper-Fast Travel Within General Relativity,” predložio mehanizam po kojem prostor-vrijeme može biti "iskrivljeno" i ispred i iza letjelice. Ova teza je kopkala Whitea i natjerala ga je na razmišljanje o tome koliko je to izvedivo. Michio Kaku je Alcubierreovu tezu nazvao "Putovnica za svemir", a ona koristi nepredvidivost u kozmološkom kodu koji omogućuje širenje i skupljanje prostora-vremena, što bi moglo omogućiti hiper-brzo putovanje između međuzvjezdanih odredišta.

U biti, prazan prostor iza svemirskog broda bi se brzo proširio, gurajući letjelicu prema naprijed, što bi putnici doživljavali kao pokret, unatoč potpunom nedostatku ubrzanja. Što se tiče mehanike motora, sferoidni objekt bi bio postavljen između dvije regije prostora-vremena, onog koji širi i onoga koji sabija. Potom bi "Warp mjehur" omogućio kretanje prostor-vremena oko objekta, što bi ga učinkovito repozicioniralo, a krajnji rezultat bi bilo putovanje brže od svjetlosti putovanje bez da se sferoid (ili svemirska letjelica) kreće u odnosu na svoj lokalni referentni okvir.

White navodi: "Ništa ne premašuje brzinu svjetlosti, ali prostor se može širiti i skupljati pri bilo kojoj brzini, no, prostor-vrijeme je prilično kruto, tako da bi se za efekt širenja i skupljanja kojim bismo došli do međuzvjezdanih destinacija u razumnim vremenskim razdobljima trebalo puno energije. Međutim, na temelju analiziranja koja sam vršio posljednjih 18 mjeseci, možda postoji nada. Ključ može biti u mijenjanju geometrije samog warp pogona."

White je prilagodio tanki oblik Alcubierreovog prstena koji okružuje sferoid, u nešto deblji i zakrivljeniji oblik. Ovako je to obrazložio: "Moji prvi rezultati sugeriraju da sam otkrio nešto što je bilo u matematici cijelo vrijeme. Odjednom sam shvatio da ako podebljamo prsten negativno (nabijene) energije vakuuma - poput prebacivanja iz oblika pojasa u oblik krafne - i osciliramo warp mjehur, možemo uvelike smanjiti potrebnu energiju, što bi ideju učinilo uvjerljivom."

Svoje rezultate je predstavio godinu dana kasnije na stogodišnjici Starship konferencije u Atlanti, gdje je istaknuo svoj novi optimizirajući pristup - novi dizajn koji bi mogao značajno smanjiti količinu potrebne tvari. On također tvrdi da bi se warp pogon mogao napajati masom koja je čak i manja od one s letjelice Voyager 1. White kaže: "Koristili smo modificirani Michelson-Morley interferometar, koja nam je omogućio mjerenje mikroskopskih poremećaja u prostor-vremenu."

White i njegovi tim pokušavaju simulirati ovaj pogon u minijaturi koristeći laser za perturbacije prostor-vremena u odnosu jedan na 10 milijuna. Naravno, interferometar nije nešto što bi NASA ugradila na svemirski brod. White ističe: "Mi ćemo povećati točnost naših testnih uređaja i nastaviti poboljšavati osjetljivost warp polja interferometra te ćemo na kraju koristiti uređaje kako bi izravno generirali negativnu energiju vakuuma."

Također navodi da Casimir efekt, fizička snaga koja proizlazi iz kvantiziranog polja, može predstavljati održiv pristup. Nada se da NASA preko ovih eksperimenata može iz teorije doći do prakse: "Ova rupa u zakonu opće relativnosti bi nam mogla omogućiti da putujemo jako brzo, prema mjerilima promatrača sa Zemlje kao i onih s letjelice, što znači putovanje mjereno u tjednima ili mjesecima, za razliku od desetljeća i stoljeća."

 

preneseno sa
http://www.nexus-svjetlost.com

 

 

 

 

svoje,dana,kasnije,atlanti,istaknuo

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno