Subota 11 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Buđenje znanja

Biblija,tajni kod?

14 Ruj 2014
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

biblija1

DA LI JE OVO KLJUČNI DOKUMENT ZA OTKRIVANJE TAJNI BIBLIJE?
Kodeks Zakintos (The Codex Zacynthius) se smatra ključnim tekstom za proučavanje razvoja Novog Zavjeta. Ipak, do sada, njegovo proučavanje je bio ograničeno.

Riječ je o spisima iz šestog ili sedmog stoljeća koji su djelomično izbrisani da bi zatim preko njih bio ispisan drugi tekst u 13. stoljeću.

 

Ipak, sada se znanstvenici nadaju da će otkriti što je prvobitno pisalo, nakon što su prikupili više od milijun funti, kako bi ih čuvali u Britanskoj knjižnici.

Budućnost Kodeksa Zakintos bila je pod znakom pitanja, nakon što je Britansko i strano društvo Biblije , koje ga posjeduje duže od 200 godina, odlučilo da ga proda, piše "Daily Mail".

Međutim, Sveučilišna knjižnica Cambridge, u kojoj se rukopis nalazi od 1984., osigurala je 1,78 milijuna dolara, kako bi ga kupila.

  biblija2

Iako je dio skrivenog teksta prvi put dešifriran 1861., vjeruje se da u prijevodu ima pogrešaka, a znanstvenici se nadaju da će modernim tehnikama doći do točnijih odgovora.

Kodeks Zakintos ima oko 176 listova od obrađene životinjske kože, koji su prvi put korišteni krajem sedmog stoljeća, kada je na njemu ispisan tekst evanđelja po Luki (1: 1-11: 33) na grčkom jeziku. U 13. stoljeću preko dijela teksta je izbrisan.

Ostatak teksta tek treba da se protumači.

Stoljećima nije postojala definitivna verzija Novog Zavjeta . Ta praksa se ​​zadržala sve do 16. stoljeća, ali su postojeći spisi služili kao osnova za Luterovu Bibliju koja je kasnije postala najrasprostranjenija.

Prisutnost starog teksta u kodeksu prvi put je otkriveno u 19. stoljeću i smatra se ključnim u proučavanju Evanđelja po Luki. Ako znanstvenici uspiju dešifrirati stari tekst biće to najstariji pronađeni dio Novog zavjeta.

Što je Kodeks Zakintos?

Kodeks Zakintos predstavlja tumačenje Novog Zavjeta. Spis je palimpsest, što znači da su neki njegovi dijelovi djelomično izbrisani, da bi zatim preko njih bio ispisan drugi tekst.

Recikliranje rukopisa bilo je uobičajena praksa u vrijeme kada su materijali na kojima se moglo pisati bili dragocjeni, pisalo se malo knjiga, a zanemariv postotak stanovništva bio pismen.

Kodeks nosi ime po grčkom otoku Zakynthos na kome je pronađen i već se 200 godina nalazi u posjedu Britanaca.

   

     

 

 

 

 

 

 

 

preneseno sa

www.vestinet.rs

 

 

 

 

 

kodeks,novog,zavjeta,praksa,moglo

 

O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno