Četvrtak 6 Kolovoz 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

TAJNA MARSA

22 Srp 2011
(Reading time: 3 - 6 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
  MARS1


   

Teorije zavjere i tajni o Marsu i njegovim satelitima

Užas i Strah (Deimos i Phobos, nazivi prema Grčkoj mitologiji) imena su dvaju poznatih Marsovih prirodnih satelita. Iako je riječ o veoma malim nebeskim objektima, koje je 18. kolovoza 1887. godine otkrio astronom Asaph Hall, njihova imena i karakteristike već preko 120 godina privlače pažnju znanstvenika i javnosti.

Nekoliko je svemirskih misija pokušalo odgonetnuti pravu prirodu o porijeklu zagonetnih satelita. No, nedostatak informacija i fotografije niske rezolucije podgrijavale su maštu raznih pseudoznanstvenika, ali i ozbiljnih istraživača.

Mogle su se tu tijekom vremena čuti i teorije kako se zapravo radi o svemirskim brodovima koje su izgradili negdašnji stanovnici Marsa, kako je Deimos zapravo ljuštura velike svemirske naseobine smještene unutar stjenovitog vanjskog omotača.
O planetu Marsu i njegovom mjesecu Phobosu dugo se nagađalo. Mnogi pobornici teorija zavjera tvrde kako su upravo tamo smještene izvanzemaljske kolonije.

Površina Marsa je prekrivena objektima, u najmanju ruku čudnog izgleda. Iako se tvrdi kako je riječ o prirodnim pojavama, brojni skeptici sumnjaju u to da su tvorevine poput piramida, pisti i tornjeva nastale prirodnim putem.

Glava s Marsa i ostali misteriozni oblici

 

''Glava'' s Marsa za koju se sumnja da nije nastala prirodnim putem

Jedna struktura je nalik na lice čovjeka s kacigom koji gleda u svemir. Originalna fotografija nosi naziv ''head'' ili, u prijevodu, ''glava''. Fotografije je obradio inženjer i stručnjak za fotografije Vincent DiPetro zajedno sa znanstvenicima iz Lockheada. Prema njima, ''glava'' vjerojatno nije prirodnog porijekla, što je dalo novi vjetar u leđa poklonicima teorije zavjera.

Iako nije ništa neobično da su se robotske letjelice sredinom 70-ih kvarile, mnogi smatraju kako su neki od kvarova bili su pod sumnjivim okolnostima. Jedna od tih je Mars 5, koji se pokvario pri spuštanju na Mars. Ipak, neke je podatke uspio poslati, a oni su bili predmet zataškavanja i misterije godinama, a ni danas ne postoje službena objašnjenja.

Misterije se vežu i za Marsov mjesec Phobos. Naime, njegovi su krateri potpuno pravilno raspoređeni, tako da izgledaju poput lanca. Kratere je snimio i Viking, američka letjelica poslana na Mars.

Druga misterija je pak putanja kojom se Phobos kreće. Prema svim matematičkim i astronomskim pravilima ispada da je Phobos potpuno šupljo tijelo. Ovi čudni rezultati natjerali su Sovjete da prekinu istraživanja i sve proglase tajnom. Uskoro su krenuli sa pripremom projekta Phobos, misije u kojoj će poslati dvije letjelice s obrazloženjem da žele iskoristiti Phobos za početak ljudske misije na Mars.

Nestale letjelice

 

Phobos

Letjelice Phobos 1 i 2 su lansirane 07. i 12. srpnja 1988. Phobos 1 je izgubljen putem, a navodno je uzrok bio ljudski čimbenik. Phobos 2 je stigao do cilja i ušao u putanju istoimenog satelita. Trebao je sletjeti i ostaviti dva paketa istraživačke opreme.

Međutim, 28. ožujka 1989. kontakt s letjelicom Phobos 2 je izgubljen. Tri su mjeseca međunarodni suradnici na misiji nagovarali i tražili pojašnjenje od Sovjeta. Kad su dobili što su tražili, ostali su zapanjeni. Sovjetske vlasti su im dale vrpcu s materijalom koje je snimio i poslao Phobos 2 nedugo prije gubitka.

 glava_mars

Snimku je čak objavila i televizija u SSSR-u, ali bez posebnog objašnjenja, više kao zanimljivost. U posebnom izvještaju iz Moskve za The New York Times od 30. ožujka, Esther B. Fein je spomenula kako su u ''Vremya'', glavnim večenjim vijestima na sovjetskoj televiziji "loše vijesti o Phobosu bile izgovorene na brzinu", dok je glavnina izvještaja bila usmjerena na uspješna istraživanja koja je letjelica do tada obavila.

Dvije su stvari čudne na toj snimci. Prva je serija ravnih linija u području Marsovog ekvatora, neke su bile duže, neke kraće, ali složene u pravilnim geometrijskim oblicima na području od oko 600 kvadratnih kilometara. Linije su slikane infracrvenom kamerom, što znači da predstavljaju izvor topline, pa stoga ne može biti riječi o optičkoj varci ili igri svijetla i sjene.

Sumnje oko uništenja Phobos letjelice

 

Deimos

Druga je "sjena" u obliku cigare tj. uske elipse, vrlo oštrih, a ne zaobljenih vrhova, vidljiva na marsovoj površini. Prvotno se mislilo da se radi o sjeni satelita Phobos na površini planeta, no kada je slikana infracrvenom kamerom vidljiva je ponovo, što znači da je riječ o izvoru topline. Nakon toga je naređeno letjelici Phobos da se okrene prema objektu i slika ga. Jednom kada se okrenula napravila je i na Zemlju poslala još jednu sliku, prije nego je uništena.

Razne su teorije o tome kako je došlo do uništenja. Službena verzija bila je da letjelica nije uspjela okrenuti antene nazad u položaj prijenosa na Zemlju. Ipak, neke informacije govore i da se nešto sudarilo s letjelicom, a ta je teorija na kraju i uvriježena.

U časopisu Nature iz 1989. godine, sovjetski su znanstvenici objavili niz tehničkih izvještaja o eksperimentima koje je Phobos 2 uspio provesti. No od 37 stranica teksta, samo se tri odlomka odnose na gubitak letjelice. Izvještaj potvrđuje da se letjelica vrtila, bilo zbog kvara na kompjutoru ili zato što je bila pogođena nepoznatim predmetom (u izvještaju se odbacuje teorija da se sudarila s česticama prašine).

   

Poslijednja slika koju je phobos 2 poslao na Zemlju nikada nije prezentirana javnosti, a glasine kruže da je pokazana samo određenim ljudima iz vrha sovjetske, američke i engleske vlasti. Predsjedavajući sovjetskog ekvivalenta NASA-e biranim se riječima izražavao o tom posljednjem kadru, objašnjavajući za Aviation Week and Space Technology iznenadni gubitak kontakta.

Svemirski brod oblika cigare

 

NLO objekt snimljen prilikom jedne misije

 nlo_mars

- Čini se da jedan snimak uključuje predmet neobičnog oblika koji se nalazi između letjelice i Marsa. Ukoliko se ne radi o ostacima ili prašini, ne znamo kakav je to predmet koji se prema svim izvještajima o nenadanom događaju sudario s letjelicom - rekao je voditelj sovjetskog svemirskog programa.

Na Internetskim stranicama koje se bave ufologijom i teorijama zavjere kruži priča da je na slici svemirski brod oblika cigare, dužine preko 20 kilometara. Jednom ismijavana priča da je mjesec Phobos zapravo baza drevne ili možda trenutne civilizacija na Marsu, za neke je postala realna mogućnost.

A scenarij ide otprilike ovako:
Svemirci s druge planete oborili su letjelicu sa Zemlje koja je nezvana stigla do njihove baze na Marsu.

Ako ništa drugo, čini se kao dobar predložak za novi hollywoodski blockbuster.

 

 

Preuzeto sa

www.urbancult.hr

 

 

 

 

 

 

Na, Internetskim, stranicama, koje se, bave ufologijom

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno