Četvrtak 28 Listopad 2021

Pretraga

Putnički brodovi

KAKO NASTAJE BROD

21 Velj 2011
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
BROD_1
Kasnih 80-godina u jedno nase brodogradiliste dje sam i sam radija dosli su u ispomoc radnici iz jedne bivse republike bivse Jugoslavije
prvi njihov komentar je bija BROD SE RADI OD ZELJEZA.Izvinjavam se ovo je samo mala sala,u brodogradnji je itekako potreban humor a dalmacija s time obiluje.

Kako nastaje brod od zeljeza,odmah jedan ispravak u brodogradnji se kaze CELIK jer zeljezo kao sirovina ima losa ili nikakva mehanicka svojstva ali dodavanjem ugljika kao legirajuceg elementa
dobijemo tako tvrd celik,ako u to dodamo,malo silicija,dobije zilavost,ili krom,ili nikal itd mozete dobiti celik koji zelite,medutim sada se sve vise upotrebljavaju kompozitni materijali tj svemirska tehnologija.

Dje kupiti celik najbolje u celicani direktna nabava sada je tona celika oko 600 dolara ili iz druge ili trece ruke pa se cjena penje i do 1700/tona.
Kupuju se limovi raznih duljina i debljina od 5mm pa do 60-70mm i deblje te razni celicni profili bulb profil itd.
Limovi se skladiste u parku limova dje ih magnetna dizalica sortira,donosi do pjeskare dje se ciste od ruzine(hrda) masnoca griju se na temp.oko 200°C tako da ispari voda jer se vodom finim mlazom prskaju da puno ne prasi oko sebe dok se pjeskare
na tako vruc lim se nanosi temeljna boja MINIJA koja se osusi za 10 minuta.Tako obraden lim ide na rezanje ili obradu.Lim se reze autogenim rezanjem dje mlaz kisika pritiska i do 10 bara reze celik ili na plazma uredaj pod vodom,voda sluzi samo za hladenje da ne dode do deformacije lima uslijed visoke tem. koja se krece i do 25000°C
Od tako puno izrezanih malih djelova izraduju se tkz sekcije koje se vare MIG/MAG zavarivanjem ili REL ili EPP a tu su skverani genijalci.
Jednom je u posjeti bija gospodin iz Rusije te se iznenadija (ovdje pisem o splitskom skveru) kako vjesto radnici rade,jos se vise iznenadija da el.zavarivac sam popravlja MAG aparat za varenje i to tako vjesto kao da je inzenjer eletrotehnike te je jos ispunija svoju normu.KAKO NA KOJI NACIN vi ste genijalci.
Nazalost radi se o zastarjeloj tehnologiji koja se cesto kvari ali SVE RADI.Da imamo tehnologiju Japana kaze mi poznanik nebi radili brodove koji plove oceanom nego lete oceanom,ljudi su genijalci,inzinjeri brodogradnje rade cuda,sta zelite jahtu,tanker za plovidmu zaledenim morem,jedrenjak ili svemirski brod na nuklearni pogon,nema problema.

brod2 BROD3
Ovo je grana koja gospodarski pokrece cjelu drzavu,jer za jedan brod treba BAS SVE OD IGLE DO LOKOMOTIVE.
NAZALOST OVA GRANA GOSPODARSTVA U HRVATSKOJ IZUMIRE,jer neko ima drugacije planove u kojima ne vidim ni buducnost ni napredak,doslovno nista.


AUTOR
Miro-sinj

brod,gospodarstvo,buducnost

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno