Četvrtak 28 Listopad 2021

Pretraga

com_contact_contacts

Revolucionaran lijek protiv kolesterola?!

25 Lip 2009
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
Revolucionaran lijek protiv kolesterola?!Želite li iskoristiti dobrobiti mediteranske prehrane, jedite više povrća, voća i koristite maslinovo ulje. Ne treba vam pilula. Pilula od rajčice mijenja liječenje bolesti srca”, “Rajčica će spašavati srca”, “Stiže revolucionarna pilula od rajčice”, samo su neki od naslova koji su popratili lansiranje Ateronona, proizvoda britanske biotehnološke kompanije Cambridge Theranostics, spin-out tvrtke sveučilišta Cambridge, na godišnjem skupu kardiologa s Otoka.

Registriran kao dodatak prehrani, Ateronon, tj. njegov glavni sastojak - biljni pigment likopen iz rajčice, navodno blokira loš, tj. LDL kolesterol za čak 90 posto! Likopen je izoliran iz sorte rajčice tangerine postupkom koji je razvijen u laboratorijima Nestléa... Mediteran u piluli
Pripravak kojim se, kažu, koriste “benefiti mediteranskog načina prehrane” ubrzo će se moći kupiti posvuda u Velikoj Britaniji, a zatim i ostatku Europe, a cijena dnevne doze je oko jedne funti ili 8,3 kuna.

Detalja o kliničkim ispitivanjima “rajčice u piluli” nema mnogo: u preliminarnim studijama sudjelovalo je samo 150 ispitanika sa srčanom bolešću. Kod njih je, tvrde iz Cambridge Theranosticsa, Ateronon smanjio oksidaciju štetih masnoća u krvi gotovo na nulu unutar osam tjedana. Time je smanjen i rizik od stvaranja štetnih aterosklerotskih plakova.

Svatko kome je liječnik rekao da mora poraditi na svojem kolesterolu (a kome nije?!), na ovakvu će vijest zadovoljno uzdahnuti. No može li ta pilula doista izazvati revoluciju u milijardama eura teškom području prevencije i liječenja najčešćih bolesti suvremenog svijeta ili je posrijedi odlično odrađena reklamna kampanja? Likopen je, bez sumnje, korisna tvar, no priča s njim nije baš jednostavna.

- Istraživanja su pokazala da proizvodi od rajčice bogati likopenom, poput pirea ili paste, smanjuju oksidativni stres i djeluju kemopreventivno. No studije s izoliranim likopenom su malobrojne i uglavnom su rađene na životinjama. Te studije pokazale su da on u prilično visokim dozama ima značajan učinak na razine lipida u serumu i antiaterogeno djelovanje koje se može uspoređivati s terapijom lijekovima - ističe nutricionistica Darija Vranešić Bender.

- Stvari postaju zamršenije kada znamo da je 2007. u časopisu European Journal of Nutrition objavljena studija koja je pokazala da rajčice bez obzira sadrže li likopen ili ne (u studiji su korištene i žute rajčice koje ga ne sadrže), imaju značajniji utjecaj na smanjenje oksidativnog stresa nego izolirani likopen - dodaje Bender.

Jednostavnije rečeno, stvar očito nije samo u likopenu. Naša ugledna nutricionistica kaže da se na temelju dosadašnjih znanstvenih dokaza može preporučiti uživanje u rajčicama radi smanjenja rizika od brojnih degenerativnih bolesti.

Hrana  je bolja od pripravka
- Vjerojatno možemo imati izvjesnu korist i od izoliranog likopena u kapsulama. Međutim, ovako smjelo kvantificiranje smanjenja rizika nakon tako ograničenih studija na ljudima zasigurno nije na mjestu. Treba provesti još dugotrajnih randomiziranih, dvostruko slijepih kliničkih pokusa da bi se moglo tvrditi takvo što - ističe Bender.

I akademik Željko Reiner, predsjednik Europske skupine za izradu smjernica za liječenje poremećaja masnoća u krvi, dakle u ovom trenutku prvi čovjek europske medicine za kolesterol, smatra da su priče o čudesnoj likopenskoj piluli pretjerane i mogu izazvati zabunu.

- Kada bi se na tržištu doista pojavilo nešto što snižava razinu kolesterola za 90 posto, to bi doista bila revolucija. Statini, koji su trenutno naučinkovitiji lijekovi u ovom području, ovisno o dozi i vrsti, snižavaju razine kolesterola do 65 posto - objašnjava akademik Reiner.

- Problem je u tome što se tvrdnje o golemoj učinkovitosti pojedinih dodataka prehrani stalno pojavljuju, a glavni im je cilj pojačati prodaju i uvjeriti ljude da će im biti bolje ako uzimaju prirodne lijekove jer su oni, kao, manje opasni od konvencionalnih - dodaje akademik Reiner.  Baš kao i njegov kolega iz Britanskog kardiološkog društva, prof. Peter Weissberg, i akademik Reiner upozorava pacijente da bez konzultacija s liječnikom ne prestanu uzimati prepisane terapije kako bi se prirodno “liječili”.

Nešto više o stvarnom učinku “rajčice u piluli” otkrit će jednogodišnja studija tog pripravka na 200 ispitanika u bolnicama na Cambridgeu te u SAD-u na Harvardu. Voditelji studije smatraju da će dokazati da je likopenska kapsula učinkovitija od statina, no to tek treba utvrditi.

Što se tiče prednosti mediteranskog načina prehrane, njih treba iskoristiti - dakle, više povrća i voća, uz malo mesa, te maslinovo ulje, i sve to uz koju čašu vina, što je i ukusniji način da sačuvamo zdravlje srca od ekstrakta iz pilule.
(DobreVijesti.info/Jutarnji.hr)

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno