Četvrtak 28 Listopad 2021

Pretraga

com_contact_contacts

Gospina trava ili kantarion u lečenju depresije

22 Tra 2009
(Reading time: 3 - 5 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
gospina_travaGospina trava ili kantarion najpoznatiji je prirodni lek protiv depresije. Njeni blistavo žuti cvetovi i simbolično predstavljaju moć sunca u teranju sila tame, a njeno antidepresivno dejstvoi visoko je cenjeno i u konvencionalnoj medicini. Gospina trava se već stotinama godina koristi oralno za tretiranje depresivnih stanja, potištenosti, anksioznosti, kao i kod bolova živaca. Oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koristi kod rana, opekotina, kod ujeda insekata i sl. Travari je preporučuju kod rana koje teže zaceljuju jer ubrzava obnovu kože. Kada se koristi u svrhu lečenja depresije gospina trava nije ?brz? lek. S njom nećete postići trenutni oporavak, ali pokazuje odlične dugoročne rezultate. Biljka pomaže telu i duši da se oporavi, te se izgradi čvrst temelj za kompletno izlečenje. Po pravilu se čaj pije tri puta dnevno, osim ako nije drugačije naznačeno , a pre nego što primetite prva poboljšanja moraćete pričekati najmanje nedelju do dve. Obično jedan tretman traje tri do šest meseci. Iako osobe primete značajno poboljšanje već nakon mesec do dva korištenja, tretman nije preporučljivo prekidati radi potpunog izlečenja. Za cjeli članak kliknite na više...

Pri normalnoj upotrebi nisu primećeni neki negativni efekti, iako gospina trava Jako utiče na druge lekove i njihovu delotvornost, posebno kontracepcijskih pilula, lekova za tretiranje tumora ili onih za lečenje HIV-a. Zbog toga je nužno konsultovati se sa lekarom pre tretmana sa gospinom travom.

Takođe, poznato jeda gospina trava čini kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, zbog toga je vrlo važno izbegavati sunce za vreme korištenja biljke.

Priprema: Ukoliko na uputstvima nije drugačije naznačeno, kafenu kasikicu biljke ili filter vrećicu prelijte sa 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

Više o gospinoj travi:

GOSPINA TRAVA – KANTARION

gospina, trava

Lat. Hypercium perforatumm L.

Ostali nazivi: Ivanjska trava, bogorodičina trava, gospin cvijet, gorac, strašno zelje

Eng - St Johns Wort

Ljekoviti dio biljke: za lijek se, u vrijeme cvatnje, skupljaju samo cvijetovi i listovi

Kantarionovo ulje pomaže epitelizaciju tkiva, pa ga preporučamo kao prirodan lijek za upalne procese na očima, kod rana na koži, gljivičnih oboljenja naših kućnih ljubimaca i sl. Kod primjene se preporuča kornjači na suhom namazati oboljeli dio (oko, rana, uho i sl.), držati ju na suhom 15-20 minuta na toplom mjestu zaštičenom od propuha (preporučamo pod lampom da zagrijava zrak iznad posude) i cijeli postupak ponoviti 3 puta dnevno. Primjena kantarion ulja nije vremenski ogranicena jer nema nuspojava te se moze koristiti kroz duži vremenski period.


Gospina trava je česta i rasprostranjena biljka, koja raste uz rubove šuma, po livadama, živicama, a naraste od 30-100 cm. Nosi žarko žute cvijetove s brojnim prašnicima. U našoj flori zabilježeno je 18 vrsta ovog cvijeta. Neke se cijene kao ukrasne biljke, dok se druge upotrebljavaju u medicini.

Gospina trava (kantaria ženska) je trajnica, cvate od srpnja do kolovoza, te se tada i bere. Sadrži eterično ulje, željezo, tanin i gorke tvari. Od svježih zdrobljenih cvijetova i listova, sa maslinovim uljem priređuje se izvrsno ulje – kantarionovo ulje.

Danas se kantarionovo ulje može kupiti kao gotovi proizvod u svim ljekarnama, a ako ga želite sami napraviti evo recepta:

  1. Kantarion se bere u doba kad se pupoljci počnu otvarati zajedno s listićima, sve zajedno zdrobite i stavite u teglu od kile koju do ¾ napunite cvijećem, zalijte maslinovim (zelenim-hladno prešanim) uljem i ostavite na suncu da odstoji 40 dana. Procijedite i stavite u tamne staklene boćice.
  2. Do visine od 8 cm ispod vrha boce od 2 litre staviti što više listova i cvijetova muške i ženske kantarije (jednakih kolicina), a zatim ubaciti stabljiku. Do iste visine, zatim, ulije se domaće maslinovo ulje. Bocu lagano začepiti plutom, da pluto »radi« a da ne iskoci. Bocu se iznosi na sunce i izlaže godinu dana.
    Postupak dozrijevanja kantarion ulja može se ubrzati na sledeći nacin: na isti način u bocu od 1 litre ubaciti listove i cvijetove muške i ženske kantarije, a nakon toga uliti domaće maslinovo ulje zagrijano na temperaturu od 60 do 70'C. Prethodno je potrebno bocu zagrijati, da ne pukne. Napunjena boca treba odležati barem 10 dana, od čega najmanje 2 dana na suncu. Iz boce se uzima onoliko ulja koliko je potrebno, a ostatak ostaje u boci. Treba naglasiti da je kantarion ulje tim bolje čim duže vremena odstoji.

Ulje je blage do tamno crvene boje (ovisno o omjeru cvijeta i maslinova ulja) bogato hipercinom, taninima i flavonoidima koji djeluju protuupalno i pomažu epitelizaciju tkiva, a djeluje povoljno i na lokalnu cirkulaciju. Pomaže kod opekotina blažeg stupnja, kod rana, hemeroida. Blagotvorno djeluje kod nagnječenja, neuralgija, mialgija, te za njegu kože kojoj prijete dekubitusi.

 

 Kantarion se oduvijek u narodu cijeni i često upotrebljava izvana u slučaju posjekotina, opekotina, hemoroida, za zarastanje rana i kao antiseptik. Jedan je od rijetkih lijekova koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antimikotično (protugljivično) djelovanje. Na prvom su mjestu njega i zaštita kože u kozmetici i medicini (masaže, suha koža, ljuskava koža, zaštita od zračenja i sunčanja, prištevi, akne, čirevi, opekotine...). Zatim je korisna upotreba kod rana koje krvare; ozljeda mišica, hematoma, oteklina kod udaraca, uganuća i išcašenja; mnogobrojnih reumatskih oboljenja (upalni reumatizam; degenerativni reumatizam – artroze , kukova, koljena, ramena; metabolički reumatizam

– giht, te bolnih sindroma ramena i križa-lumbago).

Čaj od lišća i cvijetova dobar je lijek protiv otećene jetre, nakupljana sluzi u sinusima, bronhijima i plućima, kod pritiska u želucu, upale mokraćnog mjehura te kod mnogobrojnih upalnih i bolnih stanja ( oboljenja ) unutrašnjih organa.

Ublažava i bolove išijasa, te upale živca. Pije se po dvije šalice čaja dnevno u manjim gutljajima.

Izvori: Ljekarna Varaždinskog samostana Uršulinki, www.herbateka.com

www.pregled.com

www.kornjace.hr

 

Za Vas odabrao: dr.

O autoru
Author: dr.Branislav JurišićEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno