Petak 1 Prosinac 2023

Pretraga

Naučnici su uspeli da izračunaju formulu za uspešan brak

22 Tra 2009
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Naučnici su konačno uspeli da naprave formulu pomoću koje će moći da se izračuna koliko će i da li će neki brak opstati. Ova formula je tvrde stručnjaci tačna u čak 94 odsto slučajeva.

Profesor matematike sa Univerziteta Oksford Džejms Marej usavršio je model koji može da izračuna koliko će veza biti uspešna. U istraživanju u kojem je učestvovalo 700 parova profesor Marej je predvideo mogućnost razvoda s neverovatnom tačnošću od 94 odsto.
Ljudi u braku, prema njegovom mišljenju, mogu da se podele u pet grupa, od kojih su dve stabilne, dve nestabilne, a jedna kategorija nalazi se između tih krajnosti.
Njegova formula bazirala se na najjednostavnijem modelu, 15-minutnom razgovoru s parovima. Od partnera je zatražio da sednu jedno naspram drugog i da razgovaraju o nekom problemu, recimo o novcu, seksu, odnosima s drugim članovima porodice. Svaki par je trebalo da govori o istoj temi, suočavajući mišljenja čitavih 15 minuta.
Profesor Marej i kolege snimali su razgovor i dodelili pozitivne i negativne bodove mužu i ženi u zavisnosti od toga šta su govorili, a ocene su se kretale u rasponu od minus četiri do plus četiri. Partner koji je pokazao više humora, sreće ili osećanja u razgovoru dobio je maksimalan broj bodova, dok su oni koji su izražavali prkos, prezir i nezadovoljstvo dobili minimalno poena. Parove su zatim pratili u periodu od 12 godina. Marej je naglasio da je u istraživanju kad je u pitanju bilo predviđanje razvoda tačnost iznosila neverovatnih 100 odsto.
Profesor Marej je rekao da je prezir najdestruktivniji po vezu i da je gori od gađenja, tuge ili besa. Ocene koje su pojedini bračni parovi dobili unesene su u matematički model i prenesene u grafikon. Tačka gde su se dve linije srele ilustruje šanse da neki brak uspe ili propadne.

Ko pripada kojoj kategoriji
U prvoj kategoriji nalaze se p`arovi koji su smireni, čiji su partneri bliski, podržavaju jedno drugo i nalaze se u skladnoj vezi. Oni više vole zajednička iskustva nego isticanje individualnosti. U drugoj grupi su oni koji izbegavaju svaku mogućnost svađe ili sukoba, a svojim partnerima odgovaraju samo pozitivno.
Nestalni parovi su romantični i strastveni, ali imaju žučne rasprave i kombinacija su nestabilnih i stabilnih, ali generalno naginju ka tome da budu nesrećni.
U kategoriji neprijateljskih parova su oni u kojima jedan partner ne želi da razgovara o problemu, a drugi se slaže, pa na kraju između njih nema nikakve komunikacije.
Peta kategorija parova odnosi se na one u kojima je jedan partner zajedljiv i voli da se svađa, dok drugi partner nije uopšte zainteresovan za raspravljanje o određenom problemu. Prema mišljenju profesora, najstabilnije su veze u kojima se na brak gleda staromodno, kao na partnerstvo.

 

Za Vas odabrao: dr.Branislav Jurisic

O autoru
Author: dr.Branislav JurišićEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno