Nedjelja 3 Ožujak 2024

Pretraga

Savjeti

Trikovi koji će vam pomoći bolje da pamtite

22 Tra 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
pamcenjeOsim kratkoročnog i dugoročnog, postoji i senzorno pamćenje. Senzorno pamćenje koje se nalazi u delu mozga koji se zove talamus čuva informacije u izvornom obliku, a često ga upoređuju s funkcijom premotavanja unazad kod audio i video uređaja.

Stručnjaci kažu da je funkcija senzornog pamćenja veoma važna jer nam upravo ona omogućava da zapisujemo beleške na osnovu nečijeg govora ili da obavljamo više stvari odjednom.


Ova dimenzija pamćenja zadržava primljene informacije u nepromenjenom obliku. Za vid to vreme iznosi otprilike pola, a za sluh oko dve sekunde. Nakon što je neka informacija nakratko registrovana u senzornom pamćenju, odlazi u kratkoročno pamćenje, gde se ponavljanjem zadržava koliko je to potrebno. Senzorno pamćenje, radi lakšega opisa, stručnjaci često izjednačavaju s funkcijom premotavanja unazad kod raznih audio ili video uređaja. Talamus - deo mozga koji reguliše protok impulsa od strane svih čula, osim njuha, ponekad može da ponovo pošalje signale nekoliko sekundi nakon što su zapravo bili prosleđeni. Ako ste, na primer, na zabavi i čujete kako neko izgovara vaše ime i počinje razgovor, često ćete se, čak i ako ste usred diskusije, posle lako prisetiti šta je taj neko govorio. Naime, kada čovek oseti da su neke informacije važne (npr. vaše ime), senzorno pamćenje prima i prosleđuje signale.

Asocijacije
Kada god nešto želite da zapamtite, pokušajte da to vežete za neku važnu činjenicu ili potražite asocijaciju u različitim modalitetima (ukus, boja, zvuk...), sigurno ćete je bolje zapamtiti i, naravno, lakše ćete se setiti kasnije.
Ne ponavljate ako vas neko nije čuo
Ako ste nešto rekli, a prijatelj nije čuo, sačekajte nekoliko sekundi pa opet ponovite. Nekada senzorno pamćenje reaguje sa kašnjenjem i moguće je da se ono što ste rekli premotava unazad u mozgu vašeg prijatelja i da će registrovati šta ste rekli sa zakašnjenjem.

U rečima je moć
Negativne reči i loši komentari u mozgu lako mogu da podstaknu hemijske promene koje zatim ometaju učenje i narušavaju čovekovo samopouzdanje, naglašavaju brojni stručnjaci. Zato nikada ne potcenjujte snagu i moć reči.

Mozak voli broj sedam
Kratkoročno pamćenje može da zadrži samo pet do devet informacija odjednom. Prosek je obično sedam.
Ako vi želite da neke informacije zadržite duže, moraćete da ih upakujete u sedam jedinica ili da ih sačuvate u dugoročnom pamćenju.

Izvor: pregled.com

Za Vas odabrao: dr.Branislav Jurisic

O autoru
Author: dr.Branislav JurišićEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno