Srijeda 15 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Svemirski letovi

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 50 GODINA Sovjeti su htjeli bombardirati Mjesec

14 Ruj 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
svemir Sa svemirskom sondom Luna 2, koja je sletjela na Mjesec prije pola stoljeća, trebala je biti dopremljena i atomska bomba koja bi eksplodirala i raznijela najveći Zemljin satelit. Sovjetsko vodstvo, koje je time htjelo demonstrirati vojnu nadmoć svoje zemlje, odustalo je od te namjere u posljednjem trenutku.

Ali, ne iz miroljubivih i sličnih motiva, nego zato što su se bojali havarije rakete nosača bombe i njezina mogućeg pada izvan sovjetskog teritorija u nepoželjne ruke...

Na ovu malo poznatu činjenicu podsjetio je češki akademik, stručnjak za astronautiku, Antonin Vitek, u povodu obljetnice Lune 2, koja je tako, umjesto “atomke”, na Zemljin satelit 13. rujna 1959. ispustila mnoštvo znanstvenih instrumenata radi mjerenja sunčanog i svemirskog zračenja na Mjesecu i magnetskog polja oko Mjeseca i Zemlje.

Tvrdo slijetanje

Aluniranje Lune 2, kako se po ugledu na ateriranje govorilo za pristajanje na površinu Mjeseca, bilo je, međutim, dosta tvrdo, tako da je veći dio instrumenata prestao funkcionirati. Sondi je, ipak, uspjelo potvrditi podatke Lune 1 da Mjesec nema magnetsko polje, što je bila vrlo važna i zanimljiva činjenica. Ipak, sonda je ipak ispunila svoje vojne i propagandne ciljeve. Sovjetski maršali su dokazali da su znanost i razvoj raketne tehnike otišli toliko naprijed da se sada bez problema može “pogoditi Mjesec”. Bio je to prijeteći podignuti prst.

Svijet, a osobito SAD, morao je shvatiti da Sovjeti, ako mogu dopremiti sondu na Mjesec, mogu još lakše poslati bombu na bilo koji kut planeta Zemlje. A da bi taj uspjeh bio sasvim uvjerljiv, Sovjeti su britanskim znanstvenicima predali precizne upute kako se može pratiti pomoću teleskopa sonda i sa sigurnošću utvrditi da se nalazi na Mjesecu.

Tu je prvobitnim scenarijem bilo predviđeno da se bomba aktivira čim sonda stigne na Mjesec, a eksplozija bi se, kako se pretpostavljalo, mogla čak pratiti golim okom sa Zemlje. Time bi “ubili u pojam” “zapadne imperijaliste” i svijetu jasno pokazali tko je najjači...

piše Milan Lazarević

slobodnadalmacija.hr

O autoru
Author: Miro-sinjEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno