Petak 9 Prosinac 2022

Pretraga

Svemirski letovi

Ono što je izvan svemira

21 Kol 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ono što je izvan svemira

Pitanje onoga što je izvan svemira zabrinjava ne samo znanstvenike, već i ljude koji nisu povezani sa znanošću. Sve one zvijezde koje možemo vidjeti na noćnom nebu beznačajan su dio svemira. Astronomi se i dalje svađaju oko granice svemira, jer su takve udaljenosti i mjerila nerazumljive.

Iznesene su mnoge hipoteze o granicama prostora. Ali nemoguće ih je potpuno opovrgnuti ili dokazati - uostalom, ljudska tehnologija i same granice uma nisu u stanju istražiti tako gigantske prostore. I dok se znanstveni svijet bori s tim nerješivim zadatkom, analizirat ćemo najzanimljivije i najnevjerojatnije teorije o tome gdje se nalazi rub svemira.

   s2

                                 Drugi koncept koji opisuje granice promatranog Univerzuma je regija Hubble. Ovo je dio Metagalaksije u kojem se širenje prostora događa brzinom manjom od brzine svjetlosti. Veličina regije Hubble iznosi 13,8 milijardi svjetlosnih godina. To je starost usporediva s događajima Velikog praska. Prije ili kasnije, sve galaksije koje promatramo preći će Hubbleov volumen. Stoga se ta granica Univerzuma ne može smatrati konačnom.

 

Hubble metagalaxy i volumenPrvo pronađite granice promatranog Univerzuma. To je onaj dio svemira odakle možemo registrirati zračenje.
 U isto vrijeme, sami predmeti, signali iz kojih primamo, mogu se već nalaziti izvan ovog  prostora. Upravo zračenje iz ovih nebeskih tijela treba prevladati ogromne udaljenosti do našeg planeta.Upravo se ovaj dio Svemira naziva Metagalaxy. Površina posljednjeg raspršivanja relikvijskog zračenja uzeta je kao najudaljenija točka ove regije.
To je toplinska energija koja se oslobađala tijekom Velikog praska i nastavlja se širiti po cijelom kozmosu do danas.
 Dakle, polumjer Metagalaxy je 46 milijardi svjetlosnih godina.
Što se nalazi izvan ove granice Svemira još uvijek je nemoguće otkriti. Štoviše, u astronomiji postoje dva suprotna gledišta na Metagalaksiju. Neki istraživači vjeruju da je Metagalaxy malo područje vanjskog svemira, a izvan njegovih granica postoje i drugi zvjezdani grozdovi. Drugi znanstvenici, međutim, tvrde da je to cijeli svemir.

    2019 08 21 202242     


Multiverzum
Dakle, ustanovili smo da vidljivi svemir ima vrlo određene granice.
 Ali što je izvan svemira?
 I općenito, možda naš svemir nije jedini?
Prema ovoj pretpostavci, Svemir je samo jedan od svjetova u svom beskonačnom broju.
Poput mjehurića, nastaju iz guste materije primarne tvari tijekom Velikog praska.
 Svaki od njih prolazi kroz svoje faze evolucije, a zatim umire, ustupajući mjesto novim svjetovima.
Zagovornik teorije Multiverse bio je poznati britanski teorijski fizičar Stephen Hawking.
 Osim njega, ideju o paralelnim svjetovima podržavaju i drugi istraživači svemira, poput Brian Green-a, Neil Tyson, David Deutsch, Alan Gut.

Prema mnogim svjetskim tumačenjima Everretta, u svakom takvom "univerzalnom mjehuriću" djeluju isti zakoni prirode i konstantne vrijednosti, ali oni se nalaze u različitim stanjima.
Štoviše, svi paralelni svjetovi žive i razvijaju se neovisno jedan o drugom, samo se povremeno dodiruju.
Teorija Multiverse ne može se nazvati apsolutno znanstvenom. Umjesto toga, filozofski je, jer se to ne može dokazati ili opovrgnuti znanstvenim eksperimentom.
 Ali na temelju ove pretpostavke možemo reći da naš svemir ima granice i životni vijek.

Apsolutna praznina

Službeno je priznato da se Svemir širi. Ali utvrditi postoji li granica ovom širenju prostora nije moguće.

Prema pretpostavkama nekih teorijskih fizičara, svemir i dalje ima granice. Iza njih je apsolutna praznina ili Ništa. Zakoni fizike u njemu se ne primjenjuju, nije propusna za svjetlo i nije opipljiva. Praznina nema prostorne i vremenske granice. Dakle, svemir je vrsta kugle koja se uzdiže u beskonačnom prostoru, bez ikakvih fizičkih parametara.

Takvu je teoriju vrlo teško shvatiti. Ljudski um ne može u potpunosti shvatiti mogućnost apsolutne praznine koja stoji izvan svemira.


Velika projekcija

U posljednjem djelu Stephena Hawkinga, objavljenom nakon njegove smrti, opisao je izuzetno zanimljivu hipotezu. Njegova glavna tvrdnja je da je naš svemir hologram određene primarne ravnine. Ona je zauzvrat nastala kao rezultat Velikog praska. A zapravo je naš svijet dvodimenzionalan, a njegov volumen samo je iluzija. Prostorno-vremenske karakteristike Svemira su projekcijsko izobličenje ravnine prvobitnog života.

Nažalost, nemoguće je dokazati istinitost ove hipoteze. Samo zato što, ako je naša stvarnost dvodimenzionalna, tada svi zakoni dizajnirani za volumetrijski prostor u njoj ne djeluju. Ostale pretpostavke o nekom mjestu izvan svemira ostaju nedokazane. Stoga se iz znanstvenih hipoteza pretvaraju u kategoriju filozofskog rasuđivanja. I malo je vjerojatno da će čovječanstvo ikada uspjeti doći do dna istine u ovom pitanju.

izvor


::::::::::::::::::::::::::::::::::::
fizičar shvatio suštinu svemiraO autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno