Utorak 28 Lipanj 2022

Pretraga

Svemirski letovi

"Steve"

01 Ruj 2019
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Atmosferski fenomen "Steve"

 


Početkom 2017. godine, analizirajući satelitske podatke Swarma, kanadski znanstvenik Eric Donovan primijetio je privremeni nagli porast temperature kada je satelit prošao kroz pojas plina na nadmorskoj visini od 300 km. Na ovoj visini je gornja atmosfera - termosfera, gdje se pojavljuju polarna svjetlost. Iako sateliti, pa čak i Međunarodna svemirska stanica lete na takvoj nadmorskoj visini, tamošnja je atmosfera toliko razrijeđena da izaziva vrlo mali učinak na svemirsku letjelicu. S vremena na vrijeme, zbog kočenja atmosfere, sateliti i ISS počinju propadati i potrebno je ispraviti orbitu. Unatoč činjenici da se na ovom području pojavljuju visokotemperaturni fenomeni (zbog čega je i dobila ime), grijani plin je u vrlo malom kontaktu s kućištem aparata (gotovo da nema pritiska), pa ih zagrijava prilično slabo, a ima ih pri prilično visokoj temperaturi. Jedan od pojava visoke temperature u termosferi je "Steve" - ​​pojava koja još nije istražena, mada nije rijetka. Ime mu je dao istraživački entuzijast Chris Ratzlaff, šaleći se nazivom "Steveom" kao nešto nerazumljivo. No, ime se zaglavilo, a NASA mu je čak dala službeni naziv „Snažno povećanje toplinske emisije“ (STEVE, snažno povećanje brzine toplinskog zračenja), pa je šaljivo ime „legalizirano“.

Fenomen izgleda kao svijetli dugi luk na nebu, pojavljuje se na sjevernim geografskim širinama, često se promatra u Kanadi , osim u razdoblju od listopada do veljače. Zapravo, ovo je pojas vrućeg plina u termosferi na nadmorskoj visini većoj od 100 km, duljine nekoliko stotina i širokoj 25-30 km. Temperatura plina je oko 3000 ° C.

"Steve" je fotografiran, i do 2017. često je plijenio poglede mnogih. Navodno je njegova priroda povezana sa sjevernim svjetlima i malo se razlikuje od nje. Štoviše, često se ti fenomeni promatraju zajedno.

 

   st1                                                  Fenomen "Stevea". Bijeli luk - to je to. Okvir dakotalapse.com

 

       steve aurora                                                           Fenomen "Stevea". Foto: Dave Markel Photography                 

           

izvor

 
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno