Petak 8 Prosinac 2023

Pretraga

Svemirski letovi

U kozmičkim valovima gama zraka astrofizičari su uočili "obrnuti prolazak vremena"

21 Kol 2019
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

U kozmičkim valovima gama zraka astrofizičari su uočili "obrnuti prolazak vremena"

Eksplozije gama zraka najsvjetlije su i najsnažnije eksplozije u svemiru. Znanstvenici ne znaju puno o njihovoj prirodi, ali skupina istraživača sa Sveučilišta u Charlestonu (SAD), koji su proučavala podatke o nekoliko sličnih događaja, tvrde da sadrže anomalije koje se mogu protumačiti kao obrnuti tijek vremena.
 Prema znanstvenicima, njihova promatranja ne dopuštaju nam da to kažemo sa potpunom vjerojatnošću, međutim, niti jedan teorijski model ne opisuje opažene pojave, kaže se u članku Astrophysical Journal.

 gz1                   

Gama zračenje su prvi put otkrili 1968. američki sateliti namijenjeni registraciji sovjetskih nuklearnih testova.
 Znanstvenici ne mogu reći točno što je točno njihov uzrok, ali trajanje praska gama zraka koje se danas promatraju može se kretati od nekoliko milisekundi do nekoliko sati.
Zahvaljujući otkriću gravitacijskih valova stvorenih sudaranjem neutronskih zvijezda, uspjeli smo saznati barem jedan od njihovih vjerojatnih izvora.
 Ipak, astrofizičari tvrde da bi ti izvori trebali biti mnogo veći.
 Prema pretpostavkama, pragovi gama zraka mogu biti odjek barem nekoliko kozmičkih kataklizmi:
 transformacija vrlo masivnih zvijezda u kompaktne neutronske zvijezde, ili kvark zvijezde (hipotetički objekti koji nikada nisu otkriveni), ili u crne rupe, istodobno stvarajući supernove i hipernove.


Poteškoća u proučavanju gama zraka je u tome što ih možemo odrediti tek kada se njihove zrake kreću izravno u našem smjeru.
 Štoviše, najčešće se emisije gama zraka (srećom) događaju nekoliko milijardi svjetlosnih godina od nas, tako da nismo u mogućnosti predvidjeti njihovu pojavu.
 Također, njihovo praćenje zahtijeva uporabu vrlo osjetljive opreme, često optičke, tako da se ne isključuje problem prisutnosti buke koji se nalazi u signalu ovih bljeskova.
 Pa ipak, to ne znači da je teško  otkriti izvor. Upravo suprotno. Takav je događaj vrlo teško ne primijetiti.
 Na primjer, samo je SWIFT orbitalni opservatorij zrakoplovne agencije NASA uočio oko 1.000 eksplozija gama zraka u raznim kutovima prostora od 2004. do 2015. godine.

 gz2         

Tim astrofizičara sa Sveučilišta u Charlestonu, predvođen Johnom Hakkiljem, odlučio je analizirati podatke šest najsjajnijih raspada gama zraka opaženih između 1991. i 2000. pomoću BATSE instrumenata Compton opservatorija (SAD), koji se bavi istraživanjem gama zračenja. U sklopu studije, znanstvenici su otkrili novi, a opet potpuno neočekivan detalj eksplozija gama zraka. Ovisno o tome koji se teleskop (sa niskom i visokom osjetljivošću) koristio za promatranje tih događaja, spektar ovih kozmičkih pojava izgledao je drugačije. Istraživači su primijetili da pretjerano velika svjetlost praska gama zraka može razmazati njihov spektar, skrivajući određene detalje u njegovoj strukturi, što može reći što uzrokuje ove pojave.

Analiza podataka svih šest baklji pokazala je da oni imaju složenu strukturu koja nije slična tipičnom ravnom spektru pucanja gama zraka. Štoviše, njihovi signali sadržavali su anomalije, što se, kako se ispostavilo, ne može objasniti sa stajališta nijednog teorijskog modela. Ti su signali bili posebne valovite strukture koje su se rotirale u vremenu kao da je njihov početak bio na kraju bljeska, a kraj  u prvim trenucima eksplozije zvijezda."Ne tvrdimo da ovaj fenomen doista postoji u stvarnosti i krši zakone uzročnosti. Moguće je da je ovo zračenje nastalo zračenjem čestica ili udarnim valom koji se sudario s emisijom gama zračenja i odbio se natrag. Oba scenarija ne opisuju niti jedan teoretski model ", kaže John Hakkila.Da bi provjerili pogreške i slučajnosti, znanstvenici su još jednom očistili podatke od pozadinskog šuma, ali statička analiza potvrdila je ispravnost izračuna, što ukazuje na prisutnost procesa koji nam još nisu poznati u proizvodnji raspada gama zraka.

Znanstvenici iznose nekoliko pretpostavki onoga što su vidjeli. Uz udar mlaza, može se dogoditi i nešto slično, kako primjećuje Hakilla, ako svjetlost bljeskalice prođe kroz gravitacijsku leću koju generira crna rupa. Pored toga, slični se signali mogu javiti ako emisije gama zraka prolaze kroz nekoliko gigantskih prstenastih struktura iz plina koji okružuje dvojne  zvijezde.Otkrivanje koja je od opcija ispravna, pomoći će novim opažanjima drugih praska gama zraka, kao i u proučavanju takvih anomalija, kažu znanstvenici.

 


izvor

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ili kako kaže fizičar,šta je svemir u stvari


 
O autoru
Miro Sinj
Author: Miro SinjWebsite: https://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Glavni urednik stranice!
Miro Smolčić je krenuo kao čitatelj i gotovo odmah se stavio u službu prenositelja znanja. Od samih početaka je s nama i promoviran je u glavnog urednika stranice. Posebni su mu interes drevne civilizacije na ovim postorima i njihova povezanost sa teorijom drevnih vanzemaljaca.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno