Subota 4 Srpanj 2020

Pretraga

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Znanstveni radovi

Stroj za Veliki prasak: U LHC-u već počeli prvi sudari protona

26 Stu 2009
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

lhcPopravak LHC-a trajao je gotovo 14 mjeseci i stajao oko 30 milijuna eura te već nakon tri dana izaziva pravo oduševljenje znanstvenika

Svega tri dana nakon “oživljavanja” LHC (Veliki hadronski sudarač) u tome divovskome sudaraču su počeli prvi sudari protona. Znanstvenici ne kriju svoje oduševljenje jer su prvi sudari bili predviđeni tek za desetak dana.
Ovo je veliko postignuće do kojega smo došli u kratko vrijeme - izjavio je za BBC Rolf Heuer, generalni direktor CERN-a (Europski centar za nuklearna istraživanja) koji je dom LHC-a, najvećeg znanstvenog instrumenta na svijetu. “Stroj za Veliki prasak”, kako popularno zovemo LHC, trebao bi rekonstruirati uvjete koji su vladali u prvim trenucima nastanka svemira. Smatra se da je svemir nastao Velikim praskom (Big Bang) prije oko 13,7 milijardi godina. Više od pet milijardi eura vrijedni LHC na spektakularan je način pušten u pogon 10. rujna 2008. godine, ali je već nakon desetak dana došlo do prekida zbog kvara na jednom od 1600 supravodljivih magneta koji čine srce LHC-a. Taj divovski instrument smješten je na dubini od sto metara u tunelu opsega 27 kilometara koji se jednim dijelom proteže u Švicarskoj, a drugim dijelom u Francuskoj.

Popravak LHC-a trajao je gotovo 14 mjeseci i stajao oko 30 milijuna eura. No, nakon ponovnog puštanja u rad stroj radi besprijekorno.

- Prošlogodišnji kvar 19. rujna je sigurno bio teški udarac ali LHC se na fantastičan način digao. Mnogo smo naučili u proteklih godinu dana - rekao je dr. Vuko Brigljević, jedan od dvadesetak hrvatskih fizičara uključenih u eksperimente u CERN-u gdje surađuje više od 6500 znanstvenika iz 80 zemalja.

Glavni cilj LHC-a jest uloviti Higgsov bozon, famoznu česticu koja je ključ za nastanak mase u svemiru. Higgsov bozon teorijski je predvidio britanski fizičar Peter Higgs još 1964. godine, ali svih proteklih godina čestica bila neuhvatljiva. Zbog toga je nobelovac Leon Lederman u šali Higgsov bozon nazvao “Božjom česticom”.

O autoru
Danijel Folnegović
Author: Danijel FolnegovićWebsite: http://fx-files.comEmail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Owner
Danijel Folnegović je oduvijek bio zainteresiran za sve što ima veze s paranormalnim. Zarazio se time tamo davne 1993. gledajući prvu epizodu serije Dosije X. Voli pisati o bilo ćemu zanimljivom od NLO-a, vanzemaljaca, teorija urote, teorije o drevnim vanzemaljcima i nerješenim misterijama. Također, ima strast prema SF serijama i filmovima, ali i nogometu. Pokretač je ove stranice i brine o njenom neometanom radu. Povremeno se pojavljuje kao gost u nekim TV i radio emisijama.
Nedavni članci:

Comments powered by CComment

WMD hosting

wmd dno